„Trebuie ajuns la un nivel real al costului acestei activităţi. A ascunde unele costuri şi ale rostogoli pe spinarea unei societăţi comerciale, nu poate decât să ducă, mai devreme sau mai târziu, la o situaţie în care am ajuns şi noi şi în care, din păcate, mai sunt şi alte firme de profil din ţară”, a subliniat administratorul special al Termica.
Acesta a opinat că nu există o soluţie mai bună decât cea a sistemului centralizat de termoficare, însă „aceasta trebuie ameliorată prin investiţii fonduri din fonduri europene”. La acest moment, Termica are de încasat de la populaţie circa 180 de milioane de lei, iar prin mai multe procese de pe rolul instanţelor de judecată, operatorul de transport agent termic din Lunca Sucevei pretinde, din partea Primăriei, obligaţii financiare de peste 140 de milioane de lei. Pe de altă parte, Ovidiu Dumitrescu susţine, că de la deschiderea insolvenţei, marii creditori Unicom Holding Voluntari, ACET Suceava şi Ministerul Finanţelor Publice nu au primit niciun ban.
În prezent, mai sunt racordate la sistemul centralizat centralizat, 19.470 de apartamente, 135 de case, 665 de agenţi economici şi 38 de centre bugetare. Dumitrescu a spus că el are centrală proprie și nu este racordat la sistemul centralizat.Potrivit acestuia, Termica încă nu este în faliment, până la pronunțarea unei hotărâri a judecătorului sindic. Ultima decizie a Curții de Apel Iași a invalidat planul de reorganizare aprobat de Adunarea Creditorilor.La rândul său, administratorul juridic de la “Termica”, Teodor Matei, a spus că societate nu este în faliment, ci în insolvență. El a susținut că pe rolul instanţelor există mai multe acţiuni care ar conduce la o asemenea decizie, cea mai sigură fiind cea cu termen 7 mai, de la Curtea de Apel Suceava.
Procedura nu poate fi deschisă de instanţa suceveană, ci doar de judecătorul sindic, care ar urma să se pronunţe în acest sens, în luna iunie 2015.
„Avem mai multe date la care s-ar putea intra în faliment, dar acest lucru nu este 100% sigur. Nu are rost să ne pronunţăm de pe acum că Termica ar intra în faliment. Ar fi data de 28 aprilie, o dată de 7 mai, însă, la acest din urmă termen, Curtea de Apel nu poate să deschidă falimentul, ci doar să dea dispoziţie judecătorului sindic, care poate pronunţe această sentinţă de intrare în faliment. Deci, o altă dată este luna iunie, când se va da următorul termen. În concluzie, în acest moment Termica nu este în faliment, însă, dacă nu apar alte surprize, acesta este destul de apropiat”, a declarat Matei.