Când nu este pe urmele infractorilor, Doru Ureche, în vârstă de 37 de ani, de la Serviciul Acţiuni Speciale- Poliția Suceava, este un sculptor adevărat. Pasiunea o are încă din adolescență, iar acum sculptează în lemn în timpul liber pe care. Pe lângă sculptură, polițistul este pasionat și de poezie. Unul din volumele de versuri lansate déjà este intitulat „Călător în depărtările din noi”.
Este membru al Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor. A primit premiul pentru artă plastică acordat de Primăria Vatra Dornei la cea de-a V a ediție a galei premiilor ASATD.
A participat la expoziții din zonă și este un iubitor al artei. Participă cu drag la reuniunile scriitorilor și a celor pasionați de literatură și și-a făcut déjà un loc în rândul oamenilor de cultură din județ nu numai în rândul celor îmbrăcați în uniforma de polițist.
Pasiunea pentru artă a venit cu mult înainte de a îmbrăca uniforma de polițist.
Pasiunea pentru artă a venit cu mult înainte de a îmbrăca uniforma de polițist.
„Deși nu am urmat vreo școala de profil, cred că dragostea prea mare pentru natură și pentru mediul înconjurator m-au ajutat să conturez forme magice, uneori din rădăcini care nu păreau tentante nici pentru foc. Totul a început din adolescență, iar acum sculptez doar în timpul liber”, a spus Doru Ureche.
Din mâinile polițistului ies nu doar dosare penale pentru infractori, ci şi adevărate bijuterii din lemn. „Caracatița”, „Cornul abundentei”, „Ocaua mică” sau „Renaștere” sunt doar câteva din sculpturile sale. Operele sale au fost apreciate nu numai de colegii de breaslă, dar și de oamenii de artă, ceea ce l-a determinat pe polițist să organizeze câteva expoziții sau să participe la manifestări de gen când este invitat.
Gabriela Teișanu, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina, l-a cunoscut pe polițist: „Doru Ureche vede dincolo de formă. Ia bucăți de lemn cu forme ciudate și le cizelează și prelucrează, izvodind semne și forme noi, se exprimă cu o forță artistică robustă pentru un om care nu a urmat vreo formă de școlarizare în acest sens, talentul său este real și fantezia – pe măsură totul, dublat de seriozitate și muncă. Este un om modest, care nu face risipă de informații despre munca sa pe tărâmul artistic, dar asta nu face decât să sporească respectul pentru creațiile sale. A înțeles să transforme un hobby într-un meșteșug care îi aduce satisfacții personale lui însuși și trezșste admirația consumatorilor de cultură. Pentru o vreme, lucrările lui au poposit în Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, dar le-a retras, dorind să le expună în cadrul unei expoziţii. Am fi onoraţi să ne aleagă în continuare ca şi gazde, deoarece sculpturile erau admirate”, a spus Teișanu.