Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

O şcoală din judeţ, reparată din cutia milei

scoala ipotestiŞcoala din Ipoteşti are demisol, parter şi două etaje. A fost construită în 1970 şi abia în urmă cu zece ani a obţinut autorizaţie sanitară. Între timp, sălile de clasă, holurile, casa scării şi grupurile sanitare s-au degradat, iar Primăria nu s-a grăbit să finanţeze execuţia reparaţiilor, deşi în şcoală învaţă 400 de copii. Problema a fost rezolvată de bisericile din comună.

like-facebook„Ideea îi aparţine preotului bisericii ortodoxe, Constantin Bobu. Aveam nevoie de aceste lucrări, pentru că holurile arătau foarte rău”, a declarat Maria Violeta Cercel, directorul Şcolii Gimnaziale din Ipoteşti.
Preotul Constantin Bobu a explicat că reprezentanţii fiecărui cult au reabilitat câte un etaj al şcolii. Voluntarii ortodocşi au reparat parterul clădirii „Am doi copii care învaţă în această şcoală, o fetiţă în clasa a VIII-a şi un băiat în clasa a VI-a. Primăria este implicată în foarte multe proiecte, nu a avut timp sau a scăpat din vedere renovarea şcolii. Ideea mi-a venit cum doi ani, când m-am întâlnit cu doamna directoare. Era un dezastru în şcoală. Ne-am gândit să luăm fiecare câte un etaj şi câte o sală de clasă. Treaba a durat toată vara. Ne-am gândit la nişte costuri, dar la final au fost triple”, ne-a spus preotul care slujeşte la Ipoteşti de peste două decenii”, ne-a spus preotul care slujeşte la Ipoteşti de peste două decenii.
Pastorul Bisericii Penticolestale, Aurel Chibnici, este şi profesor de religie. A înţeles foarte bine necesitatea reabilitării şcolii, a mobilizat enoriaşii şi cu ajutorul voluntarilor a reabilitat unul dintre etajele şcolii.
Exemplu de comuniune
Colaborarea dintre cele trei culte de la Ipoteşti este exemplară. Credincioşii se sprijină reciproc în caz de nevoie şi sunt încurajaţi de biserică să procedeze astfel. În urmă cu câţiva ani, bisericile au renovat o sală din vechiul Cămin Cultural al comunei, pentru ca prichindeii de grădiniţă să aibă un spaţiu potrivit pentru orele de curs. „Tot împreună cu copiii de la biserica ortodoxă, penticostală şi baptistă am făcut curăţenia de primăvară în comună. (…) La noi în biserică a luat foc casa unui credincios. Ortodocşii au sărit şi au reparat acoperişul. şi noi am făcut colecte pentru un credincios ortodox care este bolnav de cancer şi are o problemă cu băncile”, ne-a declarat pastorul Bisericii Baptiste, Viorel Candrea.
Colaborarea dintre cele trei culte din Ipoteşti este o excepţie de la regulă, care demonstrează că biserica poate să pună umărul la rezolvarea problemei civilizării şcolilor din judeţ. Suceava ocupă primul loc pe ţară ca număr de şcoli cu WC-ul în curte. Dintre cele 800 de şcoli şi grădiniţe, peste 600 nu sunt autorizate de Direcţia de Sănătate Publică.

Citeşte mai mult pe ziarulevenimentul.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*