Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Noi reguli privind întreținerea și circulația câinilor cu stăpân, în Suceava

cainiUn proiect  de hotărâre ce vizează  întreținerea  și circulația câinilor cu stăpân a fost supus dezbaterii opiniei publice. Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a declarat că este vorba de un regulament care prevede cadrul general de gestionare a animalelor de companie având ca scop prevenirea proliferării animalelor fără stăpân pe domeniul public al Sucevei, a incidentelor provocate de acestea și mărirerea gradului de confort și siguranță a populației.

Prevederile acestui regulament nu se aplică în cazul câinilor utilitari ce aparțin instituțiilor publcie respectiv Ministerului Administrației și Internelor, Ministerului Apărării, precum și în cazul câinilor de serviciu aparținând personalului subordonat din instituțiile publice. Proiectul va fi supus aprobării deliberativului local din  luna martie.

reguliPotrivit expunerii de motive a inițiatorului  proiectului de hotărâre, Lucian Harșovschi, la nivelul muncipiului reședință de județ au fost înregistarte nemulțumiri și reclamații din partea cetățenilor referitoare la comportamnetul unor prorpietari de câini. Aspectele sesizate se referă la existența unor câini agresivi care prezintă pericol pentru cetățeni, prezența câinilor de talie mare și adejecțiilor acetsora în spațiile de joacă pentru copii sau în parcuri, deranjul permanent produs de întreținerea câinilor în apartamente prin zgomotul produs și prin lipsa unor măsuri elementare de igienă,comportamentul neadecvat al unor proprietari care permit împerecherea animalelor cu câini bomunitari sau folosesc proprii câini pentru a comite acte de cruzime față de alte animale.

De cele mai multe ori, autoritățile locale nu pot interveni din caua lipsei unor reglementări specifice și a sancțiunilor ce se impun, prin urmare rezultă necesitatea adoptării unei hotărâri prin care să se aprobe un Regulament privind întreținerea și circulația câinilor cu stăpân în Suceava”, susține viceprimarul.

În regulament sunt definiți termenii de câine agresiv, câine de rasă, câine periculor, câine utilitar, câine de rasă comună, deșeuri de origine animală, deținător de animale, ecarisare, excrement,sterilizare și rabie.

Inițiatorul propune o serie de obligații ale proprietarilor câinilor precum și sancțiuni. Amintim doar câteva dintre acestea: în municipiul Suceava este interzivă deținerea câinilor de rasă comună sau a  câinilor de rasă care nu sunt sterilizați, prin excepție, în baza unui document emis de către o instituție abilitată sau oa sociație reprezentativă, pot fi  deținuți câini nesterilizați de rasă comună utilizați în scop științific, medical.

În Suceava este interzisă deținerea câinilor care nu au implantat un microcip care să permită identificarea animalului și a proprietarului acestuia, deținătorii de câini au obligația de a avea carnet de sănătate pentru fiecare animale și de a purta identificarea de fiecare dată când ies cu câinele în spațiile publice din municipiul reședință de județ.  În locuințe nu se țin mai mult decât doi câini la care se adaugă eventualii pui în perioada în care aceștia sunt dependenți de mama lor. În termen de 6 luni de la aprobarea în CL a regulamentului respectiv, câinii trebuie sp fie sterlizați cu excepția câinilor pedigree și a celor aparținând instituțiilor publice-MAI,MapN.

Incintele în care există câini de pază agresivi ,în stare liberă,vor fi semnalizate obligatoriu de proprietar sau administratorul acestora cu un panou nedetașabil însoțit de inscripția „Câine periculos”. Deținerea și întreținera câinilor în locuințe în clădiri colective cum ar fi blocuri și condomenii este permisă doar cu acordul majorității locatarilor și obligatoriu a celor limitrofi.

Regulamentul prevede  interzicerea abandonării deșeurilor de origine animală pe domeniul public.În cazul în care este identificată persoana care a abandonat rspectivele deșeuri va suporta, pe lângă sancțiunea specifică, și costurile de ecarisare. În cazul deșeurilor animale găsite pe domeniu public al Sucevei, a căror proveniență nu poate fi stabilită cheltuielile de ecarisare vor fi acoperite din sumele alocate în bugetul local al Sucevei.

Nerespectarea prevederilor regulamentului se sancționeacă cu amenzi între 100 și 300 de lei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*