Senatorul sucevean Ovidiu Donţu propune instituirea unei legi prin care 51% din carnea, legumele şi fructele comercializate în supermarketuri să fie din producţie românească. În cazul în care nu s-ar respecta acest lucru, Donţu propune ca supermarketurile să fie amendate cu 25.000-50.000 de lei.
Parlamentarul a depus, marţi, o iniţiativă legislativă în acest sens. Potrivit acesteia, prin derogare, în lunile de iarnă, decembrie-februarie, legumele şi fructele din import pot reprezenta 70 la sută din ofertă.
„Consider că un produs românesc din categoriile menţionate, certificat sanitar, conferă un plus de garanţie pentru clientul care caută un produs proaspăt, cât mai natural, şi pentru care faptul că provine din ţara sa constituie un criteriu în plus în alegerile făcute. Astfel, se va stimula producţia, se vor putea crea locuri de muncă, vor creşte încasările la buget şi cetăţeanul va şti că va găsi tot timpul în hipermarket, de exemplu, un măr românesc şi nu doar unele aduse din import”, susţine Ovidiu Donţu.