Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Disperare într-o localitate din judeţ! Pământul se cutremură, pereţii caselor se crapă, iar oamenii stau cu frica-n sân

bunesti_case_fisurate_2Localnicii din satul  Uncești, comuna suceveană Bunești, trăiesc de mai bine de o săptămână o adevărată dramă. Oamenii nu mai au somn după ce pereții caselor lor au început să crape. Până în prezent, 19 case sunt afectate  în urma lucrărilor efectuate de compania Prospecțiuni din București, mandatată de SNGN Romgaz SA.
Compania demarează activități de colectare a existenței zăcămintelor de gaze. La nivelul județului Suceava, firma efectuează prospecțiuni  în 26 de localități. Firma dezvoltă  un program de explorare pentru resurse de gaze naturale, în raza de activități nefiind incluse servicii de explorare pentru identificarea gazelor de șist în județul Suceava.

like-facebookLucrările din comuna Bunești au demarat la începutul lunii  decembrie 2014 și se vor încheia la finele  lunii ianuarie 2015. Pentru a-și asigura libertatea exploatării în zonă, angajații de la Prospecțiuni le-au cerut sătenilor din Uncești să semnezeun tabel în care le explica că dețin utilaje inofensive și le-au dat asigurări că nu vor avea probleme. Numai că lucrurile stau exact invers.Sătenii susțin că  au auzit bubuituri și mai târziu s-au trezit cu pereții caselor crăpați.  Localnicii au făcut legătura cu sătenii din Pungești,  județul Vaslui, care au trăit același coșmar. Cel care a permis exploatarea a fost Consiliul Local în frunte cu primarul comunei, Gheorghe Beraru.

bunesti_case_fisurate_41De o lună de zile Prospectiuni Sa gaureste toata Comuna Bunesti si nimeni nu se sesizeaza.Am facut plingere la Primarie inainte de Hotarârea  Consiliului Local,dar dumnealor au socotit că e benefic pentru cetățeni aceste explozii care pe o raza de 50 de metrii saltă pământul un  metru în sus,asta ca sa vă dați seama de cât de tare se propagă. Eu personal nu i- am lăsat să găurească ,dar au trecut cu tractor de mare dimensiune și  mi- au stricat câțiva nuci și aluni si trec în fiecare zi de parcă sunt  la plimbare pe Bulevard. Zeci de masini ( de unde au atâția bani?)trec în  sus și în jos prin Podeni de parca as sta la Drumul European.A inceput deja să- mi crape zidul la gard, oare urmează casa?.Si asta in contitiile in care distanta de la casa la explozii au fost de peste 400 de metrii. Mă  întreb și întreb Primăria care a dat încuvințarea ,dacă se apropie pe linia de 150 de metrii de casă (care deja au găurit și vor pune explozibil pentru  ca ăștia nu au nici un Dumnezeu)cum va arata gardul, casa și apa din  fântâăa?” susține  localnicul Sorin Baciu.

De cealaltă parte, edilul susține că sătenii vor fi despăgubiți de compania Prospecțiuni. Le-a spus oamenilor din sat că mijloacele de transport și personalul firmei bucureștene au acces doar pe domeniul public și domeniul privat al Primăriei Bunești.

bunesti3„Nu sunt în cunoștință ce fel de gaze se caută. Știu că, deocamdată, se fac culegeri de date geofizice privind structura terenurilor. Din documentația prezentată nouă nu rezultă dacă se caută sau nu gaze de șist sau alte zăcăminte”, susține primarul comunei.

Metoda  pracicată de Prospecțiuni este veche, de peste 60 de ani, prin intervenții asupra solului cu ajutorul vibratoarelor sau micilor explozii ca surse de generare a undelor elastice.

Nici o gaură nu se realizează mai aproape de 100 de metri față de orice tip de clădire. Dacă vă aflați la 100 de metri de aceste mici explozii subterane, veți avea o senzație similară cu momentul în care cineva trântește o ușă într-o cameră vecină”, susține compania.

Familia Găitan are casă inclusiv temelia afectată de pe urma acestor lucări. Casa este construită acum 14 ani,modernă însă are acum pereții fisurați. Și clădirea Primăriei comunei este brăzdată de crăpături. Edilul pare să-i apere pe cei de la Prospecțiuni și susține că fisurile au apărut de pe urma cutremurelor . În luna noiembrie 2014, Consiliul Local a aprobat proiectul de hotărâre  prin care au aprobat demararea activităților anunțate de Prospecțiuni S.A din București.

Potrivit ziariștilor , în  același document se specifică faptul că accesul persoanelor, utilajelor și mijloacelor de transport este permis doar pe domeniul public și domeniul privat al Primăriei Bunești, în suprafață de 84 hectare, situat în extravilanul localității.

Primarul susține că   „în ceea ce privește accesul pe proprietățile particulare ale cetățenilor, societatea care execută aceste culegeri de date geofizice are obligația să încheie contracte privind acceptul pe domeniul acestora”.Cine este vinovat pentru situația actuală? ”Nici Primăria, nici Consiliul Local nu se fac vinovate pentru așa ceva, iar ceea ce dumneavoastră numiți ”situație la care s-a ajuns” constă în mici neînțelegeri între societatea de prospecțiuni și cetățeni”, a explicat primarul Gheorghe Beraru.

Săteii cu casele afectate sunt supărați foc că nimeni nu le ia apărarea, nici măcar primarul.  Pentru a le preveni un eventual protest, doi  polițiști din comună au mers la localnici afectați spunându-le să-și rezolve problema pe cale legală, fără să recurgă la fapte antisociale.Păgubiții și-au spus încă o dată nemulțumirile și frustrările acumulate, afirmând că dacă va fi necesar vor apela la justiție.Potrivit companiei Prospecțiuni, localnicii care au întrebări sau observații referitoare la activitatea sa pot suna la numărul de telefon 0734. 330.543. Aceasta promite că toate solicitările vor fi analizate cu maximă atenție și, totodată, se vor lua măsurile adecvate

„Acest tip de lucrări se efectuează în țara noastră de zeci de ani, timp în care proiectele noastre s-au derulat fără a cauza vreo problemă. Prospecțiuni lucrează în baza unui angajament solid de menținere a siguranței și sănătații angajaților săi, dar și a comunității în care își desfășoară activitatea. Proiectele companiei nu afectează mediul (panza freatica, aer, etc.), fertilitatea terenurilor, drumurile sau casele localnicilor. Toate metodele (omologate la nivel internațional) respectă cu strictețe distanțele de siguranță, stabilite prin lege, față de drumuri, căi ferate, rețele de electricitate, cursuri de apă, case sau construcții industriale.Ne luăm toate măsurile de precauție pentru a evita potențiale daune, iar în cazul în care apar, totuși, anumite pagube temporare, acestea sunt compensate”, se specifică în comunicatul companiei Prospecțiuni. ”Vă asigurăm că investigăm cu atenție acest aspect și suntem în contact permanent cu autoritățile abilitate și cu comunitatea locală, pentru a găsi cea mai bună rezolvare a situației. În acest sens, am apelat și la un evaluator acreditat pentru a investiga solicitările localnicilor. Orice daune vor fi compensate în baza acestei evaluări, indiferent de cauza acestora. Am decis să acționam în acest mod ca o dovadă de bună credință și pentru că ne dorim să menținem buna colaborare cu localnicii din zonele în care ne desfășuram activitatea”, susține Compania Prospecțiuni.

 


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Disperare într-o localitate din judeţul Suceava! Pământul se cutremură, pereţii caselor se crapă, iar oamenii stau cu frica-n sân | MoldovaNews.ro

Lăsați un comentariu

*