Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Mănăstirea Sfântul Vasile cel Mare din Leucușești și-a sărbătorit hramul

Parintele Ioil

Parintele Ioil

Singura mănăstire din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților ocrotită de Sfântul Vasile  cel Mare  și-a sărbătorit, în prima zi din anul 2015, hramul.  Slujba religioasă a fost oficiată de  un preot de mir, un preot călugăr și de starețul mănăstirii, Ioil Corbu. Tot joi, în prima parte a zilei au fost citite moliftele Sfântului Vasile sau rugăciuni de exorcizare.

like-facebookPotrivit tradiției în Bucovina, citirea Moliftelor Sf. Vasile, după Sf. Liturghie este  în ziua de 1 ianuarie întrucât multe din obiceiurile ocazionate de sărbatorile de iarna sunt de sorginte pagână și demonic. Moliftele cuprind exorcizarea demonului nu numai din om, ci și din locuri și ținuturi. 
 
 Ce spune istoria despre Moliftele Sf. Vasile
 
Rugăciunile de exorcizare sunt consemnate în mai multe manuscrise, astfel: cele mai vechi mss. cu textul original sunt: – pt. Moliftele Sf. Ioan Gura de Aur – Sinaiticus 982 (sec. 13), f. 120; – pt. Moliftele Sf. Vasilie cel Mare – Cryptensis G.b.2 (sec. 11 ), Grotaferrata, f. 105; Sinaiticus 973 (sec. 12), f. 106; – pt. Moliftele Sf. Grigorie Thaumaturgul – Cryptensis G.b.2.VI (sec. 13), f. 84. Cele mai vechi rugăciuni de alungare a dracilor sau păstrat in Codex Barberinus Graecus 336, din secolul 8, unul din cele mai importante manuscrise liturgice din lume, in care apare pentru prima data textul Liturghiei Sf. Ioan Gura de Aur.
,, Ar trebui ca în  toate bisericile să se citească  Moliftele Sf. Vasile .  M-aș bucura să fie introdusă citirea Moliftelor Sf. Vasile  deci suplimentată  si nu în  restricții sau desființarea unor practici de secole, care au ținut demonii departe.  Deci,  să fim la fel de harnici și pentru a adăuga putere rugăciunii, în aceeași măsura în care unii se străduiesc să fie harnici în a o limita și a  restricționa.  Cam asa…  Moliftelor și nu în contextul incidentului de la Tanacu, sau a altor preoți, care manipulează slujbele, speculând credință unora, ceea ce face ca unii, voit sau nevoit, să desființeze sau să limiteze liturgic,, a spus starețul mănăstirii.
Așezământul monahal a fost înființată în anul 2000, iar un an mai târziu, biserica acestui complex monahal, închinată Sfântului Vasile cel Mare, a fost sfințită.În apropierea lăcașului de cult a fost ridicat un corp de chili.Toate lucrările s-au realizat prin implicarea părintelui stareț Ioil Corbu. Mănăstirea Leucușești se află la cinci kilometric de orașul Fălticeni. La această așezare monahală,  se poate ajunge pe DJ 108,spre Dolhasca.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*