Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Cinci femei de la cârma primăriilor din Suceava. Conduc comunele mai ceva ca bărbaţii

Primarul de Dolhasca, Maria Cojocaru

Primarul de Dolhasca, Maria Cojocaru

Cinci femei  din PSD și PNL   din județul Suceava  ocupă fotoliul de primar în mandatul 2012-2016.  Așa se face că  reprezentantele sexului frumos, patru dintre acestea deja primărițe  cu state vechi, s-au înscris în lupta electorală  și au  câștigat  alegerilor locale pe 10 iunie 2012. Criza nu le-a descurajat să renunțe la conducerea comunităților locale și să se înscrie în cursa electorală având drept contracandidați bărbați.

like-facebook Chiar dacă  mandatul  nu este o meserie, ci o funcție politică, toate primăritele au spus la unison: “Vrem să facem pentru comunitatea noastră numai lucruri bune, chiar dacă ne vom lua la trântă cu criza sau cu mentalitatea oamenilor. Nu ne plângem!” .

Primarul Maria Cojocaru, la al patrulea mandat

Maria Cojocaru, de 51 de ani,  a reușit să se impună cu o mână de fier în fruntea Primăriei orașului Dolhasca. A trecut și pe la partide ca membru, aflate la guvernare sau în Opoziție. Se află la cel de-al patrulea mandat. A candidat în primul mandat ca independendentă, iar următoarele mandate a fost din partea PSD. Pentru cel de-al patrulea mandat, Maria Cojocaru s-a înscris în competiție din partea PDL. În 2008 a câştigat din primul tur cu 60,59%. Conduce orașul Dolhasca de 12  ani, pentru că s-a dovedit un bun manager,  iar localnicii au hotărât să o aleagă în continuare. Funcția de primar nu este tocmai ușoară, dar acest lucru nu o împiedică să se împartă între primărie și familie. Acum este în barca PSD, însă susține că singurii care o susțin sunt locuitorii .

Primar Voitinel, Maria Pleşca

Primar Voitinel, Maria Pleşca

Tâlhărită și amenințată cu moartea, primărița din Voitinel, Maria Pleșca,  nu se descurajează

Maria Pleșca este un primar plin de tenacitate. Conduce comuna Voitinel de zece ani, este o fiică a acestor locuri, iar acum este la al treilea mandat. Oamenii au mare încredere în capacitatea ei de a rezolva problemele și chiar dacă este membră PSD spune că nimic nu a putut-o împiedica să își depună candidatura pentru un nou mandat. A  câștigat primul mandat din partea PSD, iar ulterior pentru cel de-al doilea a trecut independentă ca apoi să treacă din nou la social-democrați. A trecut printr-o experiență tristă, a fost tâlhărită și amenințată cu moartea în propria casă, agresorii au fost prinși, însă justița i-a lăsat liberi .Ulterior, o parte dintre ei au fost pedepsiți.

 

Violeta Țăran, la al treilea mandat

Primar în funcţie din anul 2000, de la înfiinţarea comunei, a candidat din partea PSD şi în 2008 a câştigat alegerile din primul tur, cu 69,55%. Cu toate că, în bătălia cu timpul, cel mai mare câstig îl are cel dedicat problemelor locale, sotul si copiii îi sunt alături.  primărita  a câștigat un al treilea mandat.

Oamenilor le place că au o primăriță și vin la mine să discutăm fel si fel de probleme cu care se confruntă si să căutăm solutii. La unele găsim pe moment, la altele căutăm să rezolvăm în timp, dar nimeni nu rămâne singur si cu problemele pe cap”, ne-a spus Violeta Țăran.

Elena Boloca

 

Primar Cacica

Primar Cacica

În comuna Cacica bătălia la alegerile locale din 10 iunie 2012 a revenit unei femei de afaceri din localitate. 

„Vreau să fac  ceva pentru comună și să demonstrez că o femeie poate să fie un primar bun”, a declarat edilul comunei, Elena Boloca. A reușit să facă față unor vizite de rang înalt inclusiv a premierului Victor Ponta și a unor oficiali din Polonia. Oamenii au mare încredere în capacitatea ei de a rezolva problemele și au ales-o la mare distantã de adversari.

Trebuie să fim responsabili pentru ceea ce facem si mai ales pentru cei care ne-au votat. Trebuie sã mă ridic la asteptările lor și nu este deloc ușor, însă nu ne plângem”, mai spune primărița.  

Angelica Fădor, la al doilea mandat

Și în Iacobeni, edilul este tot o reprezetantă a sexului frumos. Angelica Fădor(PDL) este la al doilea mandat. A reușit să pună în aplicare câteva din promisiuni și speră sa le îndeplinească localnicilor  toate promisiunile electorale.

Primar Iacobeni

Primar Iacobeni

Numele comunei Iacobeni este un sinonim derivat de la numele unei persoane, ca rezultat al istoriei frământate a procesului complex de formare a poporului şi a limbii române. “Iacobenii” provine de la “cei din neamul lui Iacob”. 
O veche legendă, consemnată în “Cronica şcolii Iacobenii”, spune că prima aşezare pe aceste meleaguri a fost a unui cioban cu numele de Iacob, care cobora de prin partea Maramureşului, izgonit de autorităţile ungureşti. Pe teritoriul comunei, terenul fiind propice creşterii vitelor, datorită întinselor fâneţe şi păşuni, acest cioban, împreună cu numeroşii săi fii şi rubedenii, a devenit un mare comerciant de vite. 
Începând din anul 1774, ocupaţia austriacă, care a durat 144 de ani, a adus mari transformări economice, social-politice, etnice şi demografice în întreaga Bucovină. După alipirea Bucovinei la patria-mamă România, s-a înfiinţat judeţul Câmpulung, judeţ din care făcea parte şi comuna Iacobeni
. Conform spuselor primăritei, importante sunt și investițiile în infrastructură, drumuri, canalizare, apă curentã, dar la fel de importante sunt și cele destinate învătământului, sănătătii și  culturii .


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*