In perioada 15 noiembrie -3 decembrie 2014, un grup folcloric din cadrul ansamblului Plaiurile Dornelor, alcătuit din 11 elevi (dansatori și instrumentişti), coordonaţi de prof. Dorin Pardău şi prof. Vasile Moroşan, directorul clubului copiilor Vatra Dornei, au fost prezenţi în nord estul S.U.A., unde au participat la un amplu schimb cultural educativ organizat deFolk Arts Center of New England, Boston –Massachusetts.
În decursul celor 17 zile ale turneului nordamerican, tinerii artişti dorneni au susţinut nouă ateliere de lucru şi spectacole în diferite spaţii culturale, şcoli, colegii şi universităţi din statele Massachusetts, Maine, New Hampshire şi zona metropolitană Boston. Programul pregătit pentru publicul american a fost alcătuit din suite de jocuri populare din Ţara Dornelor, Bucovina, Moldova, Muntenia şi Banat, piese instrumentale şi grup vocal din principalele zone folclorice ale României. O parte specială a spectacolelor, foarte apreciată, a fost Alaiul obiceiurilor de iarnă din Bucovina, care a cuprins colinde, pluguşorul, jocul căiuţilor, jocul ursului, jocul caprelor şi cel al măştilor. Au fost prezentate expoziţii cu obiecte de artă populară şi proiecţii cu scurtmetraje şi imagini din România.
În programul stabilit de organizatori au fost incluse o vizită la prestigioasa universitate M.I.T.(Massachusetts Institut of Technology) şi un atelier de lucru impreună cu membrii clubului internaţional de dans din cadrul universitaţii. Un alt moment important a fost şi prezenţa timp de o oră, în direct, în studioul radio WUNH, amplasat în incinta Universităţii New Hampshire, la emisiunea Worlds of Music.
Elevii dorneni au fost invitaţi în vizită la Amesbury High School, unde au văzut cum se pregătesc colegii lor americani înaintea unui meci pentru a susţine echipa de fotbal. Dornenii s-au aflat a doua zi în tribunele stadionului, unde au încercat să înţeleagă regulile fotbalului american dar au fost impresionaţi şi de spectacolul din tribune oferit de cele două fanfare şi trupele de majorete! Foarte importante au fost atelierele de lucru realizate împreună cu elevii americani, membri ai clubului de dans Mladost, şi formaţia instrumentală Mierlita, grupuri care şi-au exprimat dorinţa de a rămâne în legătură permanentă cu elevii români şi în viitor, chiar dacă distanţa foarte mare îi desparte, pentru a iniţia proiecte cultural-educative comune.
Foarte interesantă a fost ziua de joi, 27 noiembrie, când elevii români şi profesorii lor s-au aflat printre cei 28 de invitaţi ai d-nei Arlene Ferguson la masa de Ziua Recunoştinţei, sărbătoare tradiţională importantă a poporului american. Astfel musafirii români au aflat originile, semnificaţia acestei sărbători şi modul în care ea este trăită.
Organizatorii americani au pregătit pentru tinerii români un tur foarte interesant al celor mai importante atracţii turistice ale zonei: biblioteca din Boston (a doua din lume ca număr de volume), o zi la muzeul de ştiinţă din Boston, turul oraşului Boston, rezervaţia naturală Plum Island (pe coasta Oceanului Atlantic), herghelia de cai şi fabrica de bereBudweiser. Pentru că distanţa nu este foarte mare, Folk Arts Center of New England a organizat o excursie de 24 de ore la New York, asfel că tinerii artişti dorneni au văzut clădiri celebre (Empire State Building, sediul O.N.U., Carnegie Hall, Madison Square Garden, Rockefeller Center, Paramount Theatre, Grand Central Terminal, Radio City Music Hall, Catedrala St.Patrick sediile centrale aleMTV şi NBCTv) şi au respirat aerul unor renumite bulevarde şi pieţe (Broadway,Fifth Avenue, Park Avenue,Times Square). De asemenea, ei au avut şansa să fie spectatori la repetiţia finală care a inaugurat 2014 Rockefeller Center Christmas Three Lighiting.
Cea mai importantă şi mai emoţionantă zi a turneului, a fost duminică, 30 noiembrie. Reprezentanţii comunităţii românilor din Boston împreună cu Folk Arts Center of New England, au organizat un amplu eveniment dedicat zilei de1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Manifestările s-au desfăşurat timp de patru ore, într-o sală aparţinând armatei SUA, fiind prezenţi peste 200 de participanţi români, dar şi americani. Spectacolul prezentat a avut un program special, pe lângă jocurile şi cântecele populare româneşti, artiştii dorneni au pregătit cântece vechi patriotice, colinde şi obiceiuri de iarnă din Bucovina. Pentru că în sală s-au aflat foarte mulţi copii născuţi în America, ei au învăţat de la tinerii dorneni primii paşi ai jocurilor populare româneşti: Alunelul, Coasa, Hora, iar părinţii şi-au reamintit dansul Braşoveanca. La final, tinerii de pe scenă au cântat împreună cu toţi spectatorii Mulţi ani trăiască încheind astfel o după amiază încărcată de emoţie şi amintiri de acasă, din România.
Schimbul cultural educativ româno –american a fost o reuşită deplină fiind realizate toate obiectivele propuse de către ambele părţi implicate. În scrisoarea de mulţumire adresată Clubului Copiilor Vatra Dornei, dl. Carl Lazarus, preşedintele Consiliului Director al Folk Arts Center of New England, subliniază faptul că „…vizita voastră a creat o mulțime de sentimente pozititive despre România pentru numeroasele persoane care au participat la activităţi.”
Realizarea acestui proiect a fost posibilă datorită finanţării obţinute de la Ministerul Educaţiei Naţionale, prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava şi Primăria Municipiului Vatra Dornei. La succesul acestui proiect a contribuit şi domnul Florin Fodor, manager general alFly Music Suceava, susţinător permanent al activităţilor educative din cadrul unităţii.