Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Alegeri prezidenţiale. Ce trebuie să ştii când mergi la vot

votPrimul tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura, duminică, între orele 7.00 şi 21.00. Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi la vot. În judeţul Suceava sunt 553 de secţii de votare.

În cazul în care nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu, puteţi vota la orice secţie de votare. Cetăţenii care în ziua alegerilor se află în localitatea de domiciliu (comună, oraş, municipiu) vor vota la secţia de votare la care sunt arondaţi.

like-facebookDupă ce ai intrat în secţia de votare, prezinţi actul de identitate unui membru al biroului electoral. Preşedintele secţiei sau membrul desemnat de acesta verifică dacă eşti înscris în copia de pe lista electorală permanentă, după care semnezi în listă la poziţia destinată ţie. În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, după caz, preşedintele sau membrul secţiei desemnat de acesta îţi încredinţează buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”, pe care o vei aplica pe buletinul de vot. Înainte de a intra în cabina de vot, asigură-te că pe spatele buletinului de vot este aplicată ştampila de control a secţiei de votare, potrivit ziarulevenimentul.ro. Acest pas este foarte important întrucât lipsa ştampilei de control îţi anulează votul. Intră singur în cabină şi aplică ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care vrei să îl votezi.

Dacă ştampila este în afara patrulaterului sau în mai multe patrulatere, votul este nul”, a informat Autoritatea Electorală Permanentă.

După aplicarea ştampilei îndoaie buletinul astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară şi, apoi, introdu-l în urnă. Ultimul pas constă în restituirea ştampilei către biroul secţiei de votare care îţi va înapoia actul de identitate pe care trebuie să aplicat un timbru autocolant. În situaţia în care nu figurezi în listele electorale permanente ale secţiei de votare la care eşti arondat, atunci faci dovada cu actul de identitate că locuieşti în raza teritorială a secţiei de votare respective şi vei fi înscris într-un tabel cuprinzând numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria şi numărul actului de identitate, potrivit autorităţilor.

Noul Cod Penal prevede zeci de infracţiuni electorale. Persoanele care împiedică un alegător să voteze sau încearcă să-l corupă prin oferirea de bani, de bunuri sau alte foloase în scopul determinării acestuia să voteze un anumit candidat se pedepseşte cu înschisoare de la 6 luni la 3 ani. O pedeapsă identică riscă şi alegătorii care introduc mai multe buletine de vot în urnă, cele care voteze fără avea acest drept sau care votează de două sau mai multe ori. O infracţiune electorală este şi violarea confidenţialităţii votului, iar dacă aceasta a fost făcută de un membru al secţiei de votare, atunci pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani. O altă pedeapsă în cazul membrilor secţiilor de votare se aplică pentru deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării. Într-un astfel de caz, pedeapsa este de la 1 la 3 ani de închisoare.

Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi”, se arată la art. 390, alin. (2). O pedeapsă de până la 5 ani este prevăzută pentru falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, iar aceasta creşte până la 7 ani în situaţia introducerii în uz sau „folosirea unui program informatic care alterează înregistrea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare”. Tot cu 7 ani de închisoare se sancţionează şi introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaţional naţional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor. Infracţiunile electorale enumerate mai sus sunt completate de fapte contra ordinii şi liniştii publice ce ţin de constituirea unui grup infracţional organizat şi instigare pubolică. În ambele situaţii vorbim de de pedepse ce pot atinge 5 ani de închisoare.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*