Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Personalităţi ale Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava au primit titul de Cetăţean de onoare al judeţului Suceava

danielaConsilierii județeni au aprobat, vineri, în cadrul reuniunii deliberativului județean proiectul de hotătâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a județului Suceava unui număr de șase  personalități ale folclorului bucovinean.
like-facebookDistincțiile vor fi acordate în cadrul ședinței Consiliului Județean din data de 28 noiembrie, zi in care se vor sărbători 60 de ani de la înființarea Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumescu„.
Cei șase noi cetățeni de onoare ai județului sunt  
1. Daniela Condurache, interpretă de muzică populară.
2. Alexandru Dumbravă, interpret de muzică populară.
3. Rodica Dominte, secretar literar in cadrul Ansamblului Artistic Ciprian  Porumbescu.
4. Emil Havriliuc, director și dirijor in cadrul Ansamblului Artistic Ciprian  Porumbescu.
5. Costinel Leonte, coregraf in cadrul Ansamblului Artistic Ciprian  Porumbescu.
6. Viorel Leancă, dirijor in cadrul Ansamblului Artistic Ciprian  Porumbescu.
Trebuie  amintit că până la 31 octombrie 2014, au mai fost acordate titlul de cetățean de onoare al județului Suceava  Sofiei Vicoveanca și Margareta Clipa.
Pentru a  argumenta cine sunt persoonalitățile culturale care vor primi titlui de cetățean de onoare, președintele Consiliului Județean Cătălin Nechifor a spus că propunerile au venit din partea conducerii Centrului Cultural Bucovina. Laura Lavric, însă, care este originară din Costişa, și a cochetat cu acest ansamblu,  nu a fost inclusă în lista de  propuneri a CJ .
 
1.DANIELA  CONDURACHE
Interpretă de mare valoare – din Moldova lui Ștefan solistă a  Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu” în perioada anilor 80-95, 15 ANI doamna Daniela Condurache a știut să pună în valoare, în mod deosebit, repertoriul solistic abordat, prin naturalețea și frumusețea înterpretării cântecelor sale.
Timpul, i-a confirmat valoarea incontestabilă și-i  aduce astăzi recunoașterea noastră de cetățean de onoare, pentru meritele sale artistice deosebite, cu prilejul marcării celor 60 de ani de activitate  ai  Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu” Suceava.
 
2.ALEXANDRU DUMBRAVĂ
…sau o viață dăruită în totalitate cântecului popular și Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu” 1960 – 1991.
Aducem astăzi recunoștința noastră, unui mare artist, care a găsit drumul muzical al succesului Din Suceava la Humor, alături de prestigiosul colectiv al Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu”.
La ceas de sărbătoare, care coincide și cu aniversarea frumoasei vârste de 8 decenii, recunoașterea și considerația noastră  pentru o viață pusă în slujba scenei, pentru întreaga carieră artistică, vine să confirme și să reconfirme   valoarea acestui mare interpret – Alexandru Dumbravă. – Mulțumim!
 
3.RODICA  DOMINTE
Omniprezentă în viața culturală a Sucevei, doamna prof. RODICA DOMINTE și-a pus amprenta în calitate de specialist, în ceea ce a însemnat activitatea  Ansamblului “Ciprian Porumbescu”, la promovarea valorilor acestui colectiv în calitate de secretar muzical literar în perioada 74-76 și 83-85 și nu în ultimul rând în calitate de fost director al Centrului Județean pentru Conservarea și Valorificarea Tradiției Populare.
 Pentru punerea în valoare și gestionarea cu profesionalism, a valorilor culturale bucovinene și nu numai, pentru puntea de legătură dintre artiștii creatori și șlefuitorii  profesioniști ai ansamblului – compozitori, regizori, coregrafi, aducem astăzi recunoștința noastră, recunoștință, care face trimitere și la înființarea de către doamna prof. RODICA DOMINTE  a trupei de Teatru popular “Matei Millo” și interpretarea unor roluri de referință, spre deliciul publicului.
Deci, recunoaștere și aplauze la scenă deschisă!
 
 
 
 
4.COSTINEL LEONTE
Dansator, solist balet , coregraf.
Toate acestea la un loc îl definesc și  fac desenul coregrafic de suflet,  dintre domnul Costinel Leonte și Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu”, căruia i-a dăruit tinerețea sa, la început de drum, alături de cei ce au fost generația de aur, maturitatea artistică în montarea a numeroase suite coregrafice în concepție proprie și nu în ultimul rând meritul  formării actualului colectiv de dansatori profesioniști al generației tinere, cu  împlinirea trăirii succesului, alături de cei cărora le-a dăruit în timp, pentru viitoare timpuri,  toată priceperea sa (de la terminarea armatei până la pensionare a fost loial doar Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu”).
La ceas aniversar, gânduri de recunoștință domnului Costinel LEONTE, Maestru coregraf, artizan pe drumul succesului, al dansului popular românesc.
5.EMIL HAVRILIUC
Dirijor, compozitor, orchestrator și nu în ultimul rând, cel mai longeviv Director al Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu”. A pus cu strălucire în valoare activitatea acestui merituos colectiv artistic, în calitate de Director, dar și  amprenta creatoare pe numeroase premiere artistice de-a lungul timpului și montării cu succes în două ediții (1984 și 1993) a operetei “Crai Nou” de Ciprian Porumbescu. A contribuit la formarea și consacrarea unor artiști interpreți de mare valoare. A câștigat recunoașterea publicului, a specialiștilor, a numeroase premii internaționale și naționale prin participarea la festivaluri de profil, alături de artiștii de neegalat ai ansamblului.
Diploma oferită în acest sens de  Ministerul Culturii, în cadrul Galei de folclor românesc, pentru contribuția de excepție la promovarea și punerea în valoare a folclorului, a consfințit valoarea acestui colectiv artistic.
La sărbătoarea împlinirii a 60 de ani de activitate artistică creatoare și interpretativă, a Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu”, aducem mulțumiri  domnului Emil Havriliuc, pentru activitatea desfășurată(1979-2009), pentru fundamentul profesional solid al Ansamblului, pe care l-a pregătit spre a fi preluat de generațiile tinere de artiști, pe drumul recunoașterii și al succesului. Drumul bătătorit al folclorului, cel care este cu adevărat apa vie a identității noastre naționale!
6.VIOREL LEANCĂ – Dirijorul ACP
S-a format ca artist instrumentist în cadrul orchestrei Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu”. Bagheta dirijorală a preluat-o din mers și cu responsabilitate creatoare  de la Maestrul George Sîrbu. Drumul spre succes l-a făcut, pas cu pas, alături de artiștii instrumentiști și soliștii vocali pe care i-a păstorit în timp. A fost și este un drum al succesului, iar muzica din Bucovina n-a fost nicicând mai frumoasă. De bagheta dirijorală și de creațiile domnului Viorel Leancă sunt legate pe drumul afirmării nume grele ale folclorului românesc. Amintim cu plăcere numele doamnei cântecului românesc Sofia Vicoveanca, interpretă unică a folclorului din Bucovina, iar Irina Loghin are numai cuvinte de laudă la adresa maestrului.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*