Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Scandalul apei calde sub lupa procurorilor Anticorupţie

termica-turnSistarea furnizării apei calde la Suceava, decizie luată în urmă cu două săptămâni de firma Bioenergy, proprietarul centralei termice, a ajuns în atenţia procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Petiţia a fost trimisă de unul dintre directorii societăţii aflate în subordinea Consiliului Local, Neculai Frunzaru. El acuză conducerea Termica de deturnare de fonduri. „Nemulţumirea mea porneşte de la faptul că nu am primit banii pentru reparaţiile necesare la sistemul de termoficare, ceea ce duce la periclitarea acestui serviciu”, a declarat Neculai Frunzaru.

like-facebookReclamantul spune că banii încasaţi de la Primăria Suceava în contul subvenţiei au fost cheltuiţi pentru conservarea CET, deşi legal fondurile ar fi trebuit folosite doar pentru activitatea de transport şi distribuţie a agentului termic.
Plângerea depusă la DNA vine în contextul în care peste 20.000 de apartamente din municipiul Suceava, racordate la sistemul centralizat de termoficare au rămas fără apă caldă în urmă cu aproape două săptămâni. Bioenergy, proprietarul noii centrale termice, a sistat producţia agentului termic, din cauza datoriilor.
Lanţul slăbiciunilor
Povestea este destul de încurcată. Termica trebuie să încaseze banii de la asociaţiile de proprietari şi să plătească o parte din ei către firma Bioenergy, care produce agentul termic. Termica se ocupă doar de distribuţia agentului. Problema este că populaţia are datorii către Termica de aproximativ 16 milioane de lei. O sumă la fel de mare îi datorează şi societatea de termoficare firmei Bioenergy. Proprietarii centralei susţin că nu pot da drumul la căldură, pentru că nu mai au bani ca să cumpere masă lemnoasă. Mai mult, pe masa lemnoasă pe care o au în curte, a fost pus sechestru. Pe de altă parte, Primăria Suceava susţine că nu mai are nicio datorie către Termica, deci doar populaţia poate să rezolve problema. Numai că, deşi acuză lipsa apei calde, oamenii nu se îngrămădesc să-şi achite facturile curente la energie Termică, nu mai vorbim de datoriile istorice. În Suceava sunt peste 100 de Asociaţii de proprietari. 40 dintre acestea nu au datorii către Termica. În octombrie, 10 dintre Asociaţiile cu datorii au plătit zero lei la Termica, susţine primarul Ion Lungu.
Hepatita a ajuns în şcolile din oraş
P
roblema este una complicată şi poate fi rezolvată doar cu bani. Pe de altă parte, judeţul Suceava se confruntă cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu hepatită virală de tip A din ultimii zece ani. Sunt peste 100 de cazuri, faţă de 10 câte au fost anul trecut. Supranumită boala mâinilor murdare, hepatita a ajuns şi în şcolile din municipiul Suceava. Până acum s-au înregistrat doar două cazuri de îmbolnăvire la Şcoala Generală nr.3, dar specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică se aşteptă la mai multe, întrucât virusul se răspândeşte uşor, în contextul nerespectării regulilor de igienă. Or, în lipsa apei calde, regulile de igienă se respectă greu.

Patru suceveni cu datorii record la întreţinere
În topul sucevenilor cu datorii uriaşe la întreţinere stau patru familii. Fiecare dintre acestea are de achitat peste 100.000 de lei. Asta înseamnă că aceste familii nu au mai plătit un leu la întreţinere de cel puţin 10 ani. Unul dintre datornici, care are de plătit 106.085 lei, este pensionar şi locuieşte pe Aleea Jupiter la blocul 129, scara F. Cel mai mare datornic rămâne însă Aneta Ungureanu, asistat social, care ar trebui să achite Primăriei Suceava 156.106 lei.

Sursa: ziarulevenimentul.ro

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*