În cadrul viitoarelor programe de finanţare europeană va fi acordat un procentaj mai mare celor care integrează producţia şi celor care intră într-o formă asociativă, aceştia urmând să primească cu 20% mai mult. Un exemplu în acest sens ar putea fi ”Cooperativă Agricolă Bucovina”, formă asociativă recent înființată.
Câţiva fermieri mari din judeţul Suceava încearcă să pună bazele unei cooperative agricole de mari dimensiuni, prin care să-şi poată urmări interesele în mod comun, la un nivel care să le sporească profitul. ”Cooperativa Agricolă Bucovina” a fost deja înregistrată la Registrul Comerţului şi va putea reuni atât persoane juridice cât şi persoane fizice.
Iniţiativa înfiinţări acestei cooperative îi aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, iar modelul pe care încearcă să-l pună în aplicare agricultorii suceveni este cel al unei cooperative din oraşul francez La Roche-sur Yon.
”Fermierii grupaţi într-o cooperativă de mari dimensiuni sunt o forţă, când vinzi marfa în cantitate foarte mare altfel poţi negocia şi poţi conta cu adevărat în domeniu. De asemenea, prin efort comun se pot face investiţii în spaţii mari de depozitate, în laboratoare şi alte mijloace moderne de dezvoltare, iar achiziţiile se pot face de asemenea la preţuri mai bune”, spune Vasile Irinel Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava.
Poate cel mai important aspect, la fondurile europene alocate pentru intervalul 2014-2020 aceste cooperative agricole aduc un punctaj superior la multe dintre proiecte.
Cât privește cooperativa din Franța, organizaţia lucrează 550.000 de hectare de teren şi are o vechime de 50 de ani. Este organizată până la ultimul detaliu şi deţine laboratoare de analize, silozuri imense şi o moară de mari dimensiuni. ”Cooperativa Agricolă Bucovina” ar urma să reunească atât producătorii din sectorul vegetal, cât şi pe cei din sectorul creşterii animalelor.