Doi tineri proaspăt căsătoriţi, din judeţul Suceava, au decis să treacă la pasul următor din viaţa lor şi să facă un copil. Pentru a fi siguri că totul este în regulă pentru conceperea bebeluşului, au mers mai întâi să-şi facă analizele. Diagnosticul pe care l-au primit de la medici le-a schimbat viaţa în totalitate. Ambii soţi au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA. Tânăra are doar 17 ani ani, iar soţul său 24 de ani. Cei doi sunt primii suceveni care au fost diagnosticaţi, anul acesta, cu boala fără nicio şansă de vindecare. Cumplita veste au aflat-o în luna martie.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, alţi doi soţi, ea de 26 de ani, iar el de 29 de ani, au fost depistaţi cu HIV/SIDA în luna august a acestui an. De asemenea, doi soţi, amândoi de 46 de ani, au ajuns să-şi petreacă timpul prin spitale după ce, în luna martie a acestui an, au aflat că sunt seropozitivi. Cei doi au împreună trei copii care, din fericire, nu au HIV.
Numai în acest an, în judeţul Suceava, au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA un număr de 16 suceveni. În total, în judeţul nostru sunt 172 de seropozitivi.
HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este un virus care afectează anumite celule ale sângelui – celulele albe (limfocite CD4) care ne protejează împotriva infecţiilor. Celulele infectate devin producătoare ale virusului şi dupa o vreme mor. Virusurile nou produse circulă în sânge, căutând noi celule pe care să le infecteze. În felul acesta numărul de celule albe din organism scade treptat şi, împreună cu acestea, scade şi imunitatea. În timp, organismul pierde capacitatea de rezistenţă chiar şi în faţa unei boli obişnuite. Când numărul de limfocite CD4 scade, imunitatea este serios afectată şi organismul nu se mai poate apăra împotriva altor virusuri, ciuperci, bacterii. În acest mod infecţia cu HIV evoluează la stadiul de SIDA – Sindromul Imunodeficienţei Dobândite. SIDA nu reprezintă o singură boală, ci un complex de boli diferite, cărora un organism normal le-ar face faţă fără probleme, dar care la persoanele infectate cu HIV au o altă evoluţie.
Evoluţia de la infectarea cu HIV până la apariţia SIDA poate dura chiar mai mult de 10 ani. Durata supravieţuirii după instalarea SIDA poate fi de asemenea de mai mulţi ani, în condiţiile unui tratament adecvat şi susţinut cu medicaţia specifică.
HIV reprezintă un anumit tip de virus numit retrovirus, iar medicamentele destinate tratamentului pacienţilor cu acest virus se numesc antiretrovirale (ARV). Aceste medicamente ţin sub control virusul şi încetinesc progresul infecţiei HIV, dar nu îl elimină definitiv. Este vital ca persoanele seropozitive să utilizeze aceste medicamente exact după schema prescrisă de către medicul în grija căruia se află.