Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Alertă! Patru depozite de steril pun în pericol mai multe localităţi

iaz-sterilPatru depozite de steril inactive din judeţul Suceava necesită măsuri imediate de punere în siguranţă. Cel din Tonigăreşti – Fundu Moldovei afectează gospodăriile din aval, aflate la foarte mică distanţă de depozit. La halda Moroşan, din aceeaşi localitate, antrenările permanente de steril au distrus drumul comunal de acces la locuinţe, iar depozitul Valea Putnei – Pojorîta prezintă antrenări active de material peste zidul de sprijin, acestea ajungînd în gospodăriile cetăţenilor.
like-facebookO situaţie la fel de gravă există la cariera Ostra – Tarniţa, unde scurgerile de steril colmatează şi poluează pârâul Brăteasa. azurile de decantare, precum şi depozitele de steril constituie o vulnerabilitate socială definitorie, în ultimii ani, în fostele zone miniere din judeţ. Declaraţia aparţine prefectului de Suceava, Florin Sinescu  şi a fost făcută cîn cadrul ultimei reuniuni a  Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În judeţul Suceava există 71 de perimetre miniere cu activitatea sistată, dintre care 36 provenite din activitatea de explorare geologică, restul fiind perimetre miniere în care s-a desfăşurat activitatea de exploatare a zăcămintelor. Deşeurile miniere ocupă o suprafaţă totală de 280 de hectare.
De altfel și prefectul din mandatul trecut, Sorin Popescu, sublinia la vremea respectivă  măsuri punctuale de monitorizare permanentă şi de intervenţie în caz de avarie însă nimic nu s-a făcut. Totul a rămas la stadiul de declarații. 
Popescu spunea că instabilitatea acestor depozite, cauzată de acumulările de apă din spatele digurilor de protecţie, precum şi de infiltraţiile în masa de steril a scurgerilor de pe versanţi, impun proiectarea, finanţarea şi executarea unor lucrări ample de stabilizare şi ecologizare a perimetrelor respective. Cel mai periculos din acest punct de vedere era și este iazul Valea Tărnicioarei, însă, deşi proiectul de închidere şi ecologizare a perimetrului se afla într-un stadiu avansat al lucrărilor, sincopele în finanţare au condus la întreruperea, în vara anului 2009, a activităţii constructorului Cominco Frasin.
Această situaţie, dar şi evaluarea riscurilor la celelalte halde de steril din judeţ, precum Dealu Negru, Valea Străjii, Poarta Veche, Pârâul Cailor, Tonegăreşti, Valea Putnei au sunt și în atenția Agenţiei  pentru Protecţia Mediului. 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*