Miercuri 27 Noiembrie 2024, Actualizat acum 331 zile 12:00 am

FOTO Întreaga suflare a satului Păiseni și armata română l-au plâns și comemorat pe eroul militar ucis în urmă cu 7 ani în Irak

comemorare paiseni11Moment emoționat, sâmbătă, în satul Păiseni, comuna Cornu Luncii din județul Suceava. La 7 ani de la moartea militarului Ioan Grosaru, ucis în teatrul de operații din Irak, primăria comunei,  Asociația Națională Cultul Eroilor, filiala Suceava și  Parohia Mihail și Gavril din Păiseni au organizat un ceremonial militar și religios. Întreaga suflare a comunității locale, camarazi de armată și cei care l-au cunoscut au  ținut  să fie prezenți la evenimentul organizat special, la mormântul sublocotenentului post-mortem și la Casa memorială „Ion Grosaru” din satul natal.
Au fost prezenți șeful Statului Major General, general-locotenet Ștefan Dănilă, comandantul Diviziei 4 Infanterie, general de brigadă Adrian Tone, comandantul Brigăzii 18 Infanterie Banat, colonel Cristian Dinulică, prefectul județului Suceava, Florin Sinescu, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, conducerea IPJ, ISU, Școlii Militare de Jandarmi Fălticeni, conducerile Asociației Cultul Eroilor Suceava,  Organizația Județeană a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Asociației Veteranilor de Război, filiala Suceava.
 
comemorare paiseni2Lacrimi și durere se puteau vedea pe chipurile celor care l-au cunoscut, și nu numai,  prezenți la momentul solemn de la mormântul marelui erou.  Mama, Ecaterina Grosaru, cele cinci  surori și  fratele  tânărului militar trecut la cele veșnice în urmă cu șapte ani au avut în permanență ochii plini de lacrimi. Cea care l-a adus pe lume pe eroului militar, Ecaterina Grosaru,  a primit  drapelul de identificare a Companiei I Infanterie din Batalionul 32 Mircea purtat în Irak  și care va fi expus în  Casa Memorială Ion Grosaru  precum și plachetă și diplomă de onoare din partea Brigăzii de Infanterie 18 Banat Timișoara, reprezentate de  colonel Cristian Dinulică.
Drept dovadă că Ion Grosaru este cinstit nu numai în localitatea unde s-a născut, Primăria municipiului Timișoara i-a  acordat  diploma de cetățean de onoare al orașului pentru dăruirea, profesionalismul și sacrificiul dăruit de armata României în afara granițelor țării. Diplome de onoare au mai fost  atribuite din partea Brigăzii de Infanterie 18 Banat,  primarului  comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron,  în semn de recunoaștere și contribuția adusă pentru păstrarea memoriei eroului Ion Grosaru.
 
Prim-vicepreședintele Asociației Cultul Eroilor, filiala Suceava, Dumitru Davidel i-a fost conferit din partea  Ministerului Apărării Naționale  medalia de onoare a forțelor terestre,  iar din partea Brigăzii de Infanterie 18 Banat  diploma de onoare și plachetă comemorativă   pentru că a fost sufletul organizării manifestărilor în memoria militarului de-a lungul anilor. Doamna Constantinovici Ana, învățătoarea eroului militar,  a primit de asemenea,  plachetă comemorativă din partea Brigăzii de  Infanterie 18 Banat.comemorare paiseni3
Primăria Cornu Luncii a  hotărât la ultima ședință de Consiliu Local acordarea de distincții  unor personalități care s-au implicat în promovarea comunei, originare din comuna Cornu Luncii, colegii și comandanții erolului de la Brigada de Infanterie 18 Banat, dar și reprezentații instituțiilor militare din județ între care cei ai Centrului Militar Județean.
Consilierului Ministrului Apărării Naționale, suceveanca Elena Popescu,  i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al comunei Cornu Luncii  pentru contribuția adusă la creșterea prestigiului comunei prin realizarea și îngrijirea monumentului și a Casei Memoriale a eroului militar Ion Grosaru. Diplome de cetățeni de onoare au mai fost acordate unui număr de 18 colonei originari din comuna Cornu Luncii.
Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de  cinci  preoți în frunte cu preotul Ungureanu Vasile, cel care a fost duhovnicul lui Ion Grosaru.
comemorare paiseni4Evenimentul solemn  a început cu intonarea imnului național și alocuțiunile oficialităților. Militari de la Brigada 18 Infanterie Banat și de la Brigada 17 Vânători de Munte Dragoș Vodă din Vatra Dornei  au asigurat garda de drapel, drapelul de luptă și depunerea de coroane de flori și jerbe de flori. Nu trebuie omis nici faptul că elevii din Păieseni au venit îmbrăcați în costume populare tradițioanle și dincolo de program au fost cei care au însoțit și salutat ostășește la depunerea de coroane.
Ion Grosaru, caporal în Batalionul Mircea din Timişoara, a căzut la datorie departe de ţară, în lupta pentru apărarea altora. În timpul misiunii de patrulare în sudul Iraqului, transportorul amfibiu blindat în care se afla militarul român a fost distrus de o mină antitanc. Răniţi uşor, membrii echipajului au reuşit să se salveze. Din nefericire, caporalul Ion Grosaru n-a mai apucat să iasă din transportor, fiind ucis de explozia muniţiei de la bord.
like-facebook„Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea  unui asemenea eveniment. Să mulțumesc prefecului și președintelui Consiliului Județean, primarului pentru implicarea și prezența alături de noi,de familie.La șapte ani de la jertfa supremă a sublocotenentului post-mortem Ion Grosaru ,acest loc a devenit loc de pelerinaj prin  simplu mod în care oficialii locali,dumneavostră vă desfășurați la momentul solemn. Sper că cei care au au participat astăzi, la această  adunare  să-și aducă aminte de aceste momente,copii să păstreze memoria a celui care a fost sublocotenent Ion Grosaru .Este în afară de faptul că s-a  jertfit pentru țară ca militar, rămâne în memoria noastră și ca scriitor și poet, și cu atât mai mult trebuie să apreciem memoria dumnealui , să o ducem mai departe ca un exemplu pentru copii noștri, pentru cei care vor păstra valorile acestei nații,Națiunea Română. Vă mulțumesc pentru ceea ce ati făcut, pentru modul în care  ați participat la acest eveniment,vă mulțumesc pentru modul în care păstarți vie amintirea eroului nostru. Momumentul și Casa Memorială pe care a-ți reușit să le  aduceți în această formă. Ce ați făcut aici nu ar fi reușit nici 10 generali o astfel de organizare . Mulțumesc copiilor pentru dragostea lor și pentru modul în care au exprimat ce a făcut un erou și colegilor din  armată care au venit aici și s-au implicat în acest moment ”, a spus șeful Statului Major General, Ștefan Dănilă.comemorare paiseni5
 
„Ne vom aduce aminte în fiecare an și îl vom cinsti  pe camaradul nostru. Acest drapel a fost purtat de militarii români în stepa irakiană, iar camarazii se uitau cu dragoste la el în speranța că se vor întoarce sănătoși acasă.  Necazul însă s-a abătut asupra lui Ion Grosau și acel transportor blindat. Măicuță, te rog să primești acest drapel și să-l cinstești”, a spus reprezentantul Brigăzii 18 Infanterie Banat, colonel Cristian Dinulică.
 Un moment aparte a fost programul de cântece patriotice  susținut de copii de la Școala generală din localitate pregătiți de învățătoarea  Ana Constantinovici, cea care l-a avut elev  pe Ion Grosaru.
Preotul din Păiseni, Ungureanu Vasile, a fost cel care a făcut lansarea, în fața celor prezenți, a celor două volume de poezii ale lui Ion Grosaru, „Cărări Stelare” și  „Corabia din Furtună”.
 
Amintiri de pe front
 
comemorare paiseni6„Era printre cei trei sergenți angajați la acele vremuri din Compania I,Batalionul Infanterie Mircea . L-am descoperit ca un profesionit din turela mitralierelor din  transportatorul  blindat, locul în care de fapt  a și decedat.Un profesionist din toate punctele de vedere. În timpul  liber scria poezii, era pasionat de poezie, îi plăcea mult să lucreze pe calculator”,  își amintește Homeag Sorin de la Brigada 18 Infanterie Banat, cel care a fost alături de Ion Grosaru în momentul în care transportatorul  amfibiu blindat în care se afla militarul român a fost distrus de o mină antitanc.
 
“În septembrie 2007, Ion Grosaru se afla în misiune de patrulare, tabul a trecut peste un dispozitiv artizanal şi s-a produs explozia. Eroul putea să se salveze singur dar nu a făcut acest lucru, şi-a salvat întîi colegii şi când trebuia să părăsească şi el tabul, muniţia din dotare a explodat şi i-a curmat viata” ,  a spus maistrul militar
principal Dumitru Davidel.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*