Termica SA Suceava continuă să se zbată într-o situaţie dificilă, dar şefii nu se pot plânge deloc că nu au lefuri frumoase. Nu neapărat că muncitorii de rând stau rău la acest capitol, dar în orice caz, criza a ajuns doar în finanţele de la Termica, nu şi în cele ale conducerii societăţii.
Surse din mediul administrativ – atât administraţia publică, dar şi din interiorul SC Termica, au arătat că Ovidiu Dumitrescu – director general şi administrator special al societăţii de termoficare – ridică lunar în jur de 12 mii de lei, 120 de milioane de lei vechi pentru cei care sunt familiarizaţi în continuare cu vechea monedă. Asta în condiţiile în care alţi membri din conducere ajung să ridice şi peste şase mii de lei lunar.
Astfel de salarii treceau în ochii multora dintre suceveni ca fiind sfidătoare chiar şi înainte de criza care a început în 2009 şi când Termica SA avea aproape 800 de angajaţi, nu circa 250 ca acum, plus activităţi de producţie de energie termică şi electrică. Din aceasta din urmă se încasau, până în 2008, sume frumoase care au permis susţinerea, ani de zile în şir, a unor activităţi care aduceau pierderi şi care au rămas acum singurele pe care le mai are Termica: transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice.
Contactat telefonic, Ovidiu Dumitrescu a precizat că, după intrarea în insolvenţă a societăţii Termica, el a fost angajat ca director de către administratorii judiciari ce au fost numiţi de judecătorul sindic, iar ca administrator special – vechiul consiliu de administraţie desfiinţându-se – a fost angajat de municipalitate, mai exact de Adunarea Generală a Acţionarilor din care fac parte cinci consilieri locali. Ovidiu Dumitrescu a spus că încasează doar salariul de director, conform prevederilor din contract, iar ca administrator special susţine că nu primeşte niciun ban. In ce priveşte cuantumul salariului, Ovidiu Dumitrescu a invocat prevederile articolului 163 din Codul Muncii şi prevederile din contractul colectiv de muncă. Intrebat mai precis dacă este vorba de 12 mii de lei, el a spus că „nu e la suma asta”, dar a insistat pe aspectul confidenţialităţii. „Revin la rugămintea de a accepta că dacă este confidenţial, nu văd de ce ar trebui să fie făcut public. Se pot dezvolta tot felul de discuţii …”, a declarat Ovidiu Dumitrescu.
Potrivit declaraţiei sale de avere, dar semnată doar la jumătatea anului trecut – ce înseamnă că în privinţa veniturilor salariale datele sunt valabile pe anul financiar precedent – veniturile nete încasate din salarii de către Ovidiu Dumitrescu ar fi de aproape opt mii de lei pe lună. Explicaţia pentru diferenţa respectivă ar consta în sporuri sau alte beneficii adăugate la salariul din 2014 şi care oricum nu se pot regăsi în declaraţia de avere de la mijlocul lui 2013, valabilă pentru 2012.
Interesant este că şi membrii AGA contactaţi fie merg pe confidenţialitate, fie susţin că pur şi simplu nu mai ştiu care este situaţia la ora actuală. Toţi cei care au fost contactaţi susţin că pot număra pe degete câte şedinţe ale AGA au mai fost convocate. Rolul mai mult onorific decât de bază al AGA societăţii Termica a fost recunoscut şi de Ovidiu Dumitrescu, el precizând însă că majoritatea au fost preluate de Adunarea Creditorilor Societăţii.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, susţine că habar nu are despre cuantumul salariilor directorilor din societăţile unde este acţionar municipiul Suceava, dar a anunţat, totuşi, ieri, în conferinţă de presă, că va propune Consiliului Local majorarea preţului pentru transportul şi distribuţia agentului termic. Diferenţa ar fi aceea că va propune o majorare de 159 de lei cu tot cu TVA, faţă de cea solicitată de SC Termica SA şi avizată de ANRSC pentru suma de 159 de lei fără TVA. Ovidiu Dumitrescu a precizat că solicitarea făcută de Termica pentru ANRSC a fost de 179 de lei fără TVA, dar ANRSC a mai avizat mai puţin pe baza calculelor proprii. Faptul că în CL Suceava s-ar putea aproba doar un preţ de 122 de lei fără TVA, faţă de 99 de lei fără TVA cât este în prezent ar însemna, din punctul de vedere al lui Ovidiu Dumitrescu, că pierderile trebuie acoperite din alte părţi.
Sursa: Obiectiv de Suceava