Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Noi audieri în dosarul primarului Aurel Olărean

Foto: Mediafax

Foto: Mediafax

Procurorii DNA București continuă audierile în  cazul primarului orașului Rădăuți, Aurel Olărean. La sediul central au fost chemați, zilele trecute, contabila șefă a Primăriei, Mihaela Cosova, secretara primarului, Anișoara Schipor, și nepotul edilului care este și angajat al Clubului Sportiv Școlar. Procurorii DNA extend cercetările în cazul edilului din Rădăuți care după arestare a fost și suspendat din funcție.

like-facebookPrimarul din Rădăuţi l-ar fi şantajat pe consilierul local. Traian Andronachi pentru ca acesta să voteze o hotărâre în interesul edilului. 
De cealaltă parte, Andronachi ne-a declarat că nu el a fost cel care l-a turnat pe primarul Aurel Olărean la DNA ci pur și simplu s-a trezit chemat la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție unde i s-au pus în față înregistrările cu discuțiile pe care le-a purtat cu Olărean,unele nu tocmai plăcute.
„Am fost surprins că aveau înregistrăzi, deci Olărean era în vizorul procurorilor DNA ce ceva vreme. El fusese audiat într-un dosar de abuz în serviciu, dosar în care a fost arestat și judecătorul Bogdan Bărbuță. Înregistrările procurorilor arătau clar discuțiile purtate cu Olărean în sediul Primăriei și inclusiv, aveau și poze. Nu aveam ce să neg pentru că nu aveam cum”, ne-a spus Andronachi.
Aurel Olărean , aflat la al doilea mandat de primar, are 54 de ani. El este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Suceava a PDL.
Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean (PDL), a fost arestat preventiv la mijlocul lunii seprembrie, pentru 30 de zile pentru abuz în serviciu, şantaj şi complicitate la şantaj. Procurorii anticorupţie îl acuză pe primarul Aurel Olărean că a atribuit nelegal un contract de asistenţă juridică, a şantajat un consilier local şi a sprijinit un om de afaceri să facă presiuni asupra unei persoane pentru a renunţa la un imobil.
Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în luna august 2010, primarul Aurel Olărean, în mod nelegal, a dat dispoziţie secretarului primăriei să semneze un contract de asistenţă juridică, în baza căruia un avocat trebuia să primească de la Primăria Rădăuţi suma de 65.000 de euro, din care 15.000 de euro onorariu de succes şi 50.000 de euro onorariu fix, fără ca pentru atribuirea contractului să se fi organizat procedura de licitaţie.
Astfel, au fost încălcate atât prevederile art. 19 din OUG nr. 34/2006 (autoritatea contractantă achiziţionează direct produse, servicii sau lucrări în măsura în care valoarea achiziţiei, estimată […] nu depăşeşte echivalentul în lei a 30.000 de euro, exclusiv TVA pentru fiecare achiziţie de produse ori servicii […]), cât şi prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 128 din 22.07.2010 (prin care a fost aprobată doar plata unui onorariu avocaţial de succes de 10% din valoarea de piaţă a unui imobil de 153.800 euro)”, se arată într-un comunicat al DNA.
În 28, 29 şi 31 august 2014, Aurel Olărean a ameninţat un consilier local că, în situaţia în care, în şedinţa Consiliului Local al municipiului Rădăuţi, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de edil onorariul avocatului şi nu se va înscrie, în baza prevederilor OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, în partidul din care primarul face parte, va dispune ca soţia acestuia să fie revocată din funcţia de conducere pe care o deţinea la o instituţie aflată în subordinea primăriei, ceea ce implica şi diminuarea drepturilor salariale. „Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul Local, a modificării onorariului avocatului, inculpatul Olărean Aurel urmărea să scape de urmărirea penală în prezentul dosar penal”, mai arată procurorii.
În ce priveşte acuzaţia de complicitate la şantaj, procurorii au arătat că în perioada 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie 2014, primarul Aurel Olărean, împreună cu judecătorii Daniela Mariana Prandea şi Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, şi cu procurorul-şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dîmbu Dumitru, l-ar fi sprijinit pe omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc să exercite presiuni pentru a determina o persoană să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuţi, având destinaţia magazin alimentar şi bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri. Judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc au fost arestaţi preventiv în 23 iunie, iar judecătoarea Daniela Prandea a fost pusă sub control judiciar de procurorii DNA.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*