Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Curtea de Apel Iaşi a oprit asfaltările pe 10 străzi din Suceava

asfaltare straz suceavaHotărârea vizează inclusiv un pod din Suceava şi pasajul CFR . Verdictul a fost dat în urma unei contestaţii făcute de firma Victor Construct Botoşani, după ce Primăria Suceava semnase contractul de execuţie cu câştigătorul licitaţiei, Geprocon Iaşi.

Nici bine nu a dat Primăria Suceava ordinul de începere a lucrărilor în cadrul proiectului de reabilitare a 10 străzi, podului de peste râul Suceava şi pasajului CFR Iţcani, că s-au şi împotmolit. Impasul a survenit după ce Curtea de Apel Iaşi a dat câştig de cauză firmei Victor Construct Botoşani, care a contestat rezultatul licitaţiei câştigate de societatea Geprocon Iaşi. Decizia vine după ce, iniţial, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) nu găsise nicio neregulă în procedura de organizare a licitaţiei, aşa cum reclamase Victor Construct, deci respinsese contestaţia.

like-facebookNu mai înţeleg nimic din competenţele CNSC. După ce la proiectul privind cele 10 străzi ne-a impus la modul imperativ ca în termen de 10 zile să încheiem contractul cu o firmă pe care a considerat-o câştigătoare, iată că, după două săptămâni, Curtea de Apel vine şi anulează decizia CNSC”, a declarat primarul Ion Lungu.

El spune că dată fiind situaţia în care s-a ajuns şi în condiţiile în care CNSC nu are autoritate, nefiind ultima instanţă care se pronunţă, acest organism „mai mult încurcă lucrurile”. Lungu spune că nu a putut decât să procedeze la semnarea contractului cu societatea comercială Geprocon Iaşi, întrucât deciziile CNSC sunt obligatorii, iar în cazul neaplicării acestora, autorităţile locale putând fi acuzate de abuz de putere.
„Sarabanda contestaţiilor”
În acest context, edilul şef sucevean cere o clarificare a atribuţiilor CNSC, în cazul de faţă, ca urmare a „sarabandei contestaţiilor”, cât şi pe fondul apropierii sezonului rece, lucrările din proiect riscând să nu mai fi terminate la jumătatea anului viitor, iar finanţarea să fie pierdută. Toate acestea pe fondul necesităţii rezilierii contractului semnat cu Geprocon Iaşi, firmă care se va adresa, la rândul ei, organelor judecătoreşti. „Cred că, aici, chestiunile trebuie clarificate, şi am văzut o poziţie în acest sens şi la primul ministru Victor Ponta. Trebuie revăzute atribuţiile CNSC pentru că, altfel, ne învârtim în jurul cozii. Consiliul dă nişte decizii care sunt definitive şi executive, iar autorităţile locale pot fi acuzate de abuz în serviciu dacă nu le pun în practică. În acelaşi timp, Curtea de Apel anulează ce a stabilit CNSC şi ne trezim într-o situaţie foarte delicată. Partea bună este că nu s-au început efectiv lucrările şi încă nu s-au decontat sume de bani. Însă, noi am încheiat deja contractul, trebuie să-l reziliem şi, probabil, cei cărora le vom rezilia contractul, se vor adresa instanţei”, a declarat Ion Lungu.
Reparaţii pe străzi
Valoarea de licitaţie a lucrărilor, ce vor fi realizate cu fonduri europene, depăşeşte 27 milioane de lei (circa 8 milioane de euro), iar prin implementarea proiectului, în capitala de judeţ vor intra în reabilitare 10 artere de circulaţie, cea mai importantă fiind Bulevardul „George Enescu”. Finalizate vor fi modernizările de pe DE85, executate în prima etapă a proiectului POR din anii trecuţi, în lucru intrând străzile Traian Vuia, Cernăuţi şi Grigore Alexandru Ghica, toate înspre Siret. Intervenţii se vor desfăşura, de asemenea, pe străzile Universităţii, precum şi la două poduri de pe străzile Cuza Vodă şi Plevnei, din cartierul Burdujeni. Reparaţii capitale, la părţile de infrastructură şi suprastructură, vor fi făcute la podul rutier de peste râul Suceava şi pasajul CFR, ambele din cartierul Iţcani. Finanţarea este obţinută din economiile făcute în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), termenul limită pentru încheierea intervenţiilor fiind 15 iunie 2015.

Sursa: ziarulevenimentul.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*