Un bărbat din municipiul Suceava, de profesie medic, a fost condamnat la un an de închisoare, aplicarea pedepsei fiindu-i amânată pe o perioadă de doi ani de zile, în cadrul unui termen de încercare în care inculpatul are obligaţia, printre altele, să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunităţii. Liviu Pavăl, în vârstă de 44 de ani, a fost judecat pentru infracţiunea de refuz de recoltare a probelor biologice de sânge, după ce a fost implicat într-un accident rutier, scrie Monitorul de Suceava. Medicul este unul din primii inculpaţi care vor beneficia de prevederile noului Cod Penal privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi posibilitatea amânării executării pedepsei.
Cum a ajuns să fie condamnat doctorul din Suceava, pentru o faptă comisă la Cajvana
În noaptea de 2 spre 3 octombrie 2013, medicul Liviu Pavăl era de serviciu, în tura de noapte, la Centrul de Primiri Urgenţe Cajvana. Conform anchetei poliţiei, în jurul orei 5.00 dimineaţa, acesta s-a urcat la volanul unui autoturism SangYong şi, la ieşirea de pe o uliţă, în interiorul oraşului Cajvana, a efectuat o manevră de întoarcere fără a se asigura, moment în care a acroşat un tânăr de 27 de ani, Ion P., din Solca. După accident, rezultă din ancheta poliţiei, şoferul a vrut să dispară, fiind oprit de un grup de localnici care aşteptau o ocazie în zonă. Unul dintre localnici a scos chiar cheile maşinii din contact, pentru a nu-i da ocazia şoferului să plece, acesta părând a fi în stare avansată de ebrietate.
Liviu Pavel a refuzat să sufle în etilotest, după care, condus la Spitalul Municipal Rădăuţi, nu a acceptat nici recoltarea de probe biologice de sânge. Suspiciunea că acesta era băut nu a fost aşadar confirmată.
În aceste condiţii, pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru infracţiunea de refuz de recoltare a probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, infracţiune pedepsită mai aspru decât consumul de alcool în sine.
După termenul de încercare, doctorul poate scăpa de condamnare
Dosarul penal în care a fost cercetat Liviu Pavăl a ajuns pe masa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi. Medicul a solicitat, în baza noilor prevederi legale, un acord prealabil, adică o înţelegere cu procurorul privind pedeapsa pe care să o primească, pentru a fi evitat astfel un proces şi a scăpa cu o pedeapsă cât mai mică. Bărbatul şi-a recunoscut fapta şi a beneficiat de faptul că nu este recidivist. Procurorul a propus ca acesta să fie condamnat la un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei timp de doi ani de zile.
La finele lunii iulie, Judecătoria Rădăuţi a admis acest acord de recunoaştere a vinovăţiei. În aceste condiţii, medicul are un termen de încercare de doi ani de zile. După cei doi ani, dacă nu mai comite vreo infracţiune şi respectă măsurile impuse, pedeapsa amânată va fi anulată, fără a fi fost pusă în aplicare.
Totuşi, medicul nu a scăpat chiar atât de uşor. În perioada de doi ani acestuia i s-au impus o serie de obligaţii: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Suceava, la datele fixate; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea domiciliului sau orice deplasare care depăşeşte cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă etc.
100 de zile lucrătoare neremunerate
În fine, Judecătoria Rădăuţi a mai stabilit că pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Suceava, mai exact la Complexul de recuperare neuro-psihomotorie, „O Nouă Viaţă”, Suceava, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare. Această ultimă decizie a fost atacată cu apel, medicul putând spera, la termenul din toamna acestui an, eventual, la o diminuare a numărului de zile pe care trebuie să le presteze.
Cine şi în ce condiţii poate beneficia de amânarea şi anularea pedepsei
Conform articolului 83 din noul Cod Penal, de acest beneficiu extraordinar al amânării pedepsei şi apoi al anulării acesteia poate beneficia doar persoana pentru care pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult doi ani. De asemenea, nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de şapte ani sau mai mare.
Conform articolului 88, amânarea pedepsei se revocă şi rămâne definitivă dacă persoana condamnată încalcă măsurile de supraveghere ori nu respectă măsurile impuse. De asemenea, dacă persoana supravegheată comite o nouă infracţiune, instanța revocă automat amânarea pedepsei.