Un profesor universitar din Suceava a transformat pasiunea pentru păsări exotice într-o mică afacere. Când nu predă botanică studenților de la universitate, Cezar Tomescu se ocupă de o fermă de păuni, aflată la 10 kilometri de Suceava, în Mitocul Dragomirnei. A văzut prima pereche de păuni când era licean, iar după câțiva ani și-a pus la punct propria crescătorie.
Cezar Tomescu creşte păuni de 16 ani, după ce a primit în dar o pereche – un cadou pe care și-l dorea încă din adolescență. “Eram licean și, înainte de a mă duce acasă, treceam special pe o stradă care nu era pe traseu tocmai pentru a vedea o familie de păuni dintr-o anumită curte,” povesteşte crescătorul.
Acum are o fermă în localitatea Adâncata unde crește aproape 100 de exemplare. “Avem păunul varietatea standard, care este exact ca varietatea din natură, varietatea umeri negri cu spatele închis, metalizat, cu reflexie verzui-albă,care este complet alb, arlechin, arlechin înseamnă o combinație între standard și alb-pătat.”
Păunii au nevoie de o atenție deosebită cât sunt pui, dar după doi ani, după ce devin adulți, sunt foarte ușor de crescut. “Regimul de hrană este similar cu cel, de exemplu, pentru curci, pentru găini sau bibilici, dar eu achiziționez cât mai multe tipuri de cereale, un furaj cât mai complex.”
Mica fermă de păuni aduce și ceva venituri în casa familiei Tomescu. Un păun adult nu costă însă mai mult de 500 de lei.
“Puii îi vând la pasionați, cei care doresc să achiziționeze păuni, la pensiuni și chiar, am avut cereri la unele grădini zoologice din țară, penele la cei care fac aranjamente, aranjamente în florării,” a mai spus Cezar Tomescu.
Păunii sunt însă și motiv de mândrie. Cezar Tomescu participă cu cele mai frumoase exemplare la diverse concursuri de profil unde a obținut și trofee de-a lungul timpului.
Sursa: Digi24