Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

FOTO Călugării care şi-au făcut pensiune de 400.000 de euro

În judeţul Suceava, a fost ridicată o pensiune  cu nu mai puţin de 400.000 de euro. Nu este a vreunui afacerist, ci a unor călugări. Unitatea hotelieră cuprinde 13 camere de unul şi două paturi, pat matrimonial şi două apartamente, fiind destinată turismului în special religios. La standarde europene, locaţia mai are în componenţă o bucătărie, sală de mese, recepţie  şi terasă.
Mănăstirea Sihăstria Putnei  din comuna suceveană Putna şi-a ridicat pensiune din fonduri europene, investiţie evaluată la  400.000 de euro.  Proiectul a fost finanţat de UE prin Fondul European Agricol de dezvoltare rurală.
Un pelerin care ajunge să viziteze complexul monahal la ceas de seară nu poate rămâne peste noapte pentru că mănăstirea nu are chilii destinate pelerinilor. Stareţul Mănăstirii Sihătria Putnei, arhimandrit Nectarie, ne-a declarat că unitatea urmează să fie verificată de reprezentanți ai Comisiei Europene deși a mai fost verificată pe fondul cheltuirii banilor alocați de UE de reprezentanți  în domeniu de la Iași și București.
Un călugăr care are grijă de pensiune a spus că pot rămâne la cazare doar persoane care au legătură directă cu haina monahală şi în nici un caz un om simplu care a ajuns la Putna şi nu are unde dormi după ce a admirat bisericile din incinta  complexului monahal.
De cealaltă parte, starețul Mănăstirii spune că pensiunea sau Casa Sebastian, cum este denumită, poate adăposti turiști, însă trebuie să fie păstrată atmosfera din cadrul complexului monahal.
Am inclus-o în circuitul turistic, însă sigur că nu o putem închiria pentru banchete sau nunți, cumetrii cum se practică la alte pensiuni. Vrem ca pelerinul care vine aici să se simtă liniștit sau să caută liniștea sufletească , să se roage  in liniște. Nu facem mîncare ci doar asigurăm cazare si eventula un ceai ,în rest pot mînca la sala de mese a mănăstiri.  Nu putem accepta pelerini care vin să facă petreceri aici la  casa de oaspeți cum îi spunem noi”, ne-a spus starețul Nectarie.
Mănăstirea Sihăstria Putnei  este situată în Nordul Bucovinei, la 4 km mai sus de Mănăstirea Putna. Prima atestare documentară este în jurul anului 1466, în timpul domniei Voievodului  Ștefan cel Mare şi Sfânt, când aflăm şi despre cel dintâi vieţuitor al Sihăstriei :un tatar încreştinat, călugărit cunoscut apoi cu numele de Atanasie, venit aici de la Mănăstirea Putna. Exemplul său a fost urmat şi de alţi monahi iubitori de viaţa sihăstrească, unii chiar ucenici ai Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, care îşi vor ridica aici chilii, o bisericuţă de lemn, apoi o biserică mai mare de piatră.
Aici se află o icoana făcătoare de minuni, o copie a giulgiului de la Torino și aproximativ 500 de fragmente din moaștele unor sfinți. Complexul monahal cuprinde, pe lângă cele două biserici din piatră, şi biserică nouă și câteva paraclise din lemn.

Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. FOTO Călugării care şi-au făcut pensiune de 400.000 de euro | MoldovaNews.ro

Lăsați un comentariu

*