Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Trucuri pentru a obţine mai uşor permisul de conducere, prezentate de un sucevean

Un instructor auto din Suceava a scris o carte care ar putea să-i ajute pe viitorii şoferi să reţină mai uşor regulile de circulaţie, bazându-se pe memoria vizuală. Constantin Apetrei, căci despre el este vorba, are 61 de ani şi a devenit instructor auto în urmă cu 10 ani. Ne-a spus că a învăţat să şofeze în 1978 şi, un an mai târziu, şi-a cumpărat prima maşină, o Dacia 1300 de culoare roşie. Timp de 20 de ani a fost electronist în ţară, şi alţi 10 ani a muncit în străinătate.

Până acum am parcurs cu maşina 2,5 milioane de kilometri”, a declarat Constantin Apetrei.
„Cei mai buni şoferi sunt cei cărora nu le place cartea”
După ce a decis să-şi transforme pasiunea într-un job, şi-a dat seama că „cei mai buni şoferi sunt cei cărora nu le place cartea”. „Am studiat cărţi de medicină ca să văd motivul. Au memoria vizuală foarte bună. Ei nu au stat în casă la citit cărţi şi au memoria vizuală dezvoltată”, a spus instructorul. Ei bine, tocmai pentru a-i ajuta pe aceşti învăţăcei, instructorul Constantin Apetrei a scris cartea: „Metodă mnemotehnică de învăţare rapidă şi eficientă a regulilor de circulaţie”. În cartea instructorului există foarte multe imagini, însă cea mai importantă este cea care redă o palmă. Pe fiecare falangă a fiecărui deget colorat în carte, instructorul a desenat un semn de circulaţie şi o literă. Pe scurt, vorbim despre metoda „DOSIM”: D-depăşire, O-oprire, S-staţionare, I- Întoarcere şi M-Mersul înapoi. Constantin Apetrei a explicat că acestea sunt manevre voluntare şi că atunci când şoferul ajunge pe un drum unde depăşirea este interzisă îşi dă seama foarte uşor că şi celelalte manevre DOSIM sunt interzise.
Cum se acordă prioritate în sensul giratoriu
Suceveanul recunoşte că doar cartea sa nu poate să-i ajute pe şoferi să ia permisul de conducere, însă îi poate ajuta să înţeleagă mai bine partea practică a şofatului. În carte, instructorul nu pune accent pe legislaţia rutieră. „Americanii au ajuns departe pentru că studiază pe felii. Noi vrem ca şoferul să fie cunoscător de drept şi să fie mecanic. Eu consider că şoferul trebuie să stăpânească cel mai bine partea practică a condusului”, a explicat instructorul. Întrebat care sunt cele mai des întâlnite greşeli comise la volan, suceveanul a explicat că cei mai mulţi şoferi nu ştiu să acorde prioritate în sensul giratoriu. „Sensul giratoriu este intersecţia cea mai sigură. Se dă prioritate de stânga până la jumătatea sensului giratoriu, iar la ieşire trebuie să dai prioritate de dreapta, la cei care circulă pe benzile din dreapta mea. Sub nicio formă nu se taie calea altui
şofer
”, a spus Constanatin Apetrei.
Semafoarele reduc numărul accidentelor rutiere
Instructorul auto a precizat că este la curent cu numărul mare al accidentelor de
circulaţie care se produc în Suceava. El este de părere că o vină o poartă şi pietonii care nu ştiu sau nu respectă regulile de circulaţie. „În legislaţie, dacă drumul are două benzi pe sens, eu, şofer, nu sunt obligat să reduc viteza la 30 de km/oră. Ori dacă mergi cu 50 de kilometri/oră în Suceava ai şanse să omori în fiecare zi câte un om pe trecerea de pietoni. Pietonul nu ştie că la 50 la oră îţi trebuie 40 de metri să opreşti maşina, la 30 la oră îţi trebuie 18 metri spaţiu de frânare. Nu ştie şi sare în faţa maşinii”, a spus Constantin Apetrei. El a precizat că şoferii sunt oameni, nu îngeri şi greşesc.

„Metoda mnemotehnică se referă la un ansamblu de procedee care uşurează memorarea cunoştinţelor pe baza unor asociaţii dirijate” – Constantin Apetrei, instructor auto

Sursa: ziarulevenimentul.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*