Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

A 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri bucovinene”, la Câmpulung Moldovenesc

Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural “Bucovina”, Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc, în parteneriat cu Agenția Națională de Turism , organizează în perioada 18 – 20 iulie 2014, pe Stadionul din Câmpulung Moldovenesc, Festivalul Internațional de Folclor “ ÎNTÂLNIRI BUCOVINENE”- ediția a- XXV-a.

Festivalul Internațional de Folclor “Întâlniri Bucovinene” nu reprezintă doar un eveniment cultural multietnic, care nu are echivalent în Europa, ci și o istorie de inițiere a legăturilor bazate pe parteneriat între autoritățile locale – gazde ale festivalului în cinci țări europene: Polonia, România, Ungaria, Ucraina, Slovacia și din acest an se alătură acestei mișcări culturale și Republica Moldova.

Inițiatorul și principalul organizator al festivalului, timp de 24 de ani a fost Casa de Cultură din Piła – Polonia prin directorul acesteia, domnul Zbigniew Kowalski care este și directorul festivalului.

Scopul festivalului este protejarea, conservarea și promovarea folclorului bucovinean între emigranții bucovineni din Polonia, Ungaria, Ucraina, Slovacia și Republica Moldova, pentru care acest festival este un prilej de înlesnire a cunoașterii reciproce, a înțelegerii culturii bucovinenilor, a istoriei, a colaborării regionale și internaționale, prin păstrarea propriei  identități culturale și naționale.

Acest festival demonstrează ce loc important ocupă cultura în procesul înțelegerii și cunoașterii, respectului, toleranței în conviețuire,  bunei vecinătăți a diferitelor grupuri etnice.

*

Pentru prima dată în 24 de ani, anul acesta vor participa și formații artistice din Republica Moldova.*

 

Formațiile participante din străinătate sunt următoarele:

– VŐLGYSÉG EGYÜTTES UNGARIA

– DOLINA NOWEGO SOLONCA POLONIA

– DAWIDENKA POLONIA

– TAJDANY POLONIA

– OBERIH UCRAINA

– CHEREMSHYNA UCRAINA

– BEREHYNIA UCRAINA

– CHERVONA KALYNA UCRAINA

– YUZHYNETSKI MOLODYCHKI UCRAINA

– Corul bărbătesc din ISPAS UCRAINA

– Orchestra SMERICHKA UCRAINA

– Ansamblul de dansuri populare STEJĂRELUL din Cimișlia,  REPUBLICA MOLDOVA

– Ansamblul folcloric STRĂMOȘII din Micleușeni, REPUBLICA MOLDOVA

– Ansamblul folcloric BOȚNENII din Bordar, REPUBLICA MOLDOVA

și ca invitați tradiționali, Ansamblul de călușari ROMANAȚI din Caracal.

*

În cadrul acestui festival internațional se va desfășura și faza finală a Festivalului – concurs județean de folclor “COMORI DE SUFLET ROMÂNESC”, ediția a XII-a, în zilele de 18 și 20 iulie.  Vor participa 53 de formații artistice de amatori, ocupanți ai locurilor I la cele 6 faze zonale, desfășurate în lunile martie și aprilie.

*

Juriul concursului “COMORI DE SUFLET ROMÂNESC” este format din:

-dr. Constanța Cristescu, prof. Oana Sârbu Botezat, prof. Petre Horvat – consultanți artistici la Centrul Cultural “Bucovina”, Ion Băițan – maestru coregraf, director al Școlii de Arte “Ion Irimescu” și prof. Laurențiu Ursache – realizator la Tele Moldova.

*

Sâmbătă, 19 iulie 2014, între orele 14,00 – 15,30, tot pe Stadionul din Câmpulung Moldovenesc, va avea loc Concursul “GLAS BUCOVINEAN”, concurs de selecție a viitorilor colaboratori (pe o perioadă de 1 an) ai Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu” Suceava. Concursul va fi precedat de un spectacol al acestui renumit ansamblu.

*

Pe parcursul celor 3 zile de festival, va fi organizat un Târg al meșterilor populari (30 pers.) din județ și din țară.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*