Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Cetatea de Scaun a Sucevei, reabilitată în proporție de 75 la sută. Autorităţile sucevene au mers în control

Cetatea de Scaun a Sucevei ar putea fi redeschisă vizitatorilor la sfârșitul acestui an.  Lucrările de consolidare şi restaurare a Cetăţii de Scaun a Sucevei sunt realizate în proporţie de 75%. Proiectul  constă în reabilitarea şi consolidarea Cetăţii şi a zonei de protecţie a acesteia,  şi în înălţarea zidurilor. Totodată, va fi montat un sistem de sunet şi lumini pentru introducerea vizitatorilor în atmosfera medievală, va fi amenajat un spaţiu pentru spectacole şi va fi construită o parcare cu 109 locuri, din care nouă vor fi pentru autocare. Prin realizarea acestei investiţii, Cetatea va fi salvată.

Exista riscul ca monumentul istoric să se prăbuşească, din cauza alunecărilor de teren. Proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a fost promovat de Consiliul Judeţean şi Primăria Suceava   Dacă proiectul european, în valoare de 54 de milioane de lei, va decurge normal, lucrările de reabilitare la Cetatea de Scaun a Sucevei vor fi încheiate în acest an, cu câteva luni mai repede faţă de contract.În lunile iulie şi august festivalurile de teatru, medieval şi rock se vor derula în incinta cetăţii, în anumite sectoare care prezintă siguranţă pentru public.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a vizitat, joi, lucrările de la Cetate alături de edilul Sucevei, Ion Lungu, și directorul General Construct, Viorel Nuțu, și directorul Muzeului de Istorie.

Avem garanţii că proiectul va fi terminat mai repede, faţă de data estimată, adică martie anul viitor. Practic, în noiembrie, suntem asiguraţi că vom închide lucrările la cetate. Obiectivul nostru este ca, pe timp de vară, să putem ţine acele manifestări deja clasice în Cetatea de Scaun, mă refer la Festivalul Medieval şi la Festivalul Rock Castle, care vor avea loc în luna august. Constructorii vor asigura şi un flux de vizitare mai bun, dar şi o protecţie a ceor care vor intra în incinta cetăţii”,  a spus șeful administrației județene.

La rândul său, edilul Sucevei, Ion Lungu, a spus că lucrarea de reabilitare a Cetăţii de Scaun este “destul de gingaşă din toate punctele de vedere”, aducând în discuţie şi o asociere a municipalităţii cu Muzeul Bucovina.

“Dacă nu se făcea această lucrare. cetatea era într-un real pericol, pentru că, în zona versantului de nord, exista riscul de alunecare. Referitor la unele costuri de aici, cum ar fi întreţinerea unor spaţii, trebuie să vedem dacă putem să ne autofinanţăm, din biletele de intrare. Dacă nu, Primăria este dispusă la o asociere cu Muzeul Bucovina. La sumele care s-au atras, nu mai contează câteva sute de mii de lei pe an”,  spus Lungu.

Administratorul firmei constructoare, Viorel Nuțu , speră că lucrările vor fi încheiate în acest an, adică înainte de termen.

Sunt lucrări diferite, cele de consolidare a versantului de nord şi cele de restaurare a cetăţii.A fost o provocare pentru noi consolidarea frontului de nord cât şi restaurarea pe care am făcut-o împreună cu Restaco. Partea de instalaţii reprezintă ceva nou iar la următoarea vizită o să vedeţi partea spectaculoasă a acesteia,cred că în luna septembrie”, a spus Nuțu.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*