Patru suceveni, printre care un copil de trei ani, au murit, în ultimul an, din cauza consumului de droguri. Anunţul a fost făcut, joi, de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog.
Pentru a preveni aceste tragedii, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava a adoptat oficial Strategia Judeţeana Antidrog 2014-2020 cu Planul de Acţiune pentru perioada 2014-2016 şi a lansat o serie de obiective. Evenimentul a avut loc in contextul in care tot joi are loc marcarea Zilei Internaţionale împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri.
Potrivit reprezentanţilor centrului, în judeţul Suceava predomină situaţiile cu intoxicaţii voluntare medicamentoase şi intoxicaţii cu alcool, dar în aceeaşi măsură nu trebuie subestimate cazurile semnalate de trafic şi consum de noi substanţe cu proprietăţi psihoactive/etnobotanice şi cannabis (marijuana şi haşiş).
Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Suceava a iniţiat şi derulat procesul de elaborare şi adoptare a Strategiei locale antidrog a judeţului Suceava pentru perioada 2014-2020. Prezenta Strategie are la bază Strategia Naţională Antidrog pentru perioada 2013-2020 şi reprezintă documentul programatic la nivelul judeţului Suceava care înglobează obiectivele generale şi specifice pe direcţiile de acţiune asumate de toate instituţiile implicate în reducerea amplorii fenomenului drogurilor la nivel local.
Strategia locală antidrog 2014-2020 este implementată prin două planuri de acţiune aferente, primul Plan de acţiune care acoperă perioada 2014-2016 fiind promovat împreună cu strategia prin acelaşi Ordin al Prefectului Judeţului Suceava, respectiv Hotărâre a Consiliului Judeţean Suceava. Prin adoptarea sa de către autorităţile oficiale judeţene, Strategia locală antidrog 2014-2020 este asumată ca document strategic şi de politici publice în domeniu, conferind caracterul formal şi legitimitatea răspunsului la fenomenul drogurilor pe raza judeţului Suceava.