Liberala Vasilica Miron se luptă în parlament pentru creşterea alocaţiei copiilor. Într-un interviu acordat ziarului “ring”, senatoarea de Suceava ne-a explicat şi cu ce problemă apăsătoare se confruntă în Capitală, unde pe perioada sesiunii parlamentare este cazată la un hotel de pe Calea Victoriei, scrie www.ziarulring.ro.
Care este cel mai important proiect legislativ al dvs.?
Majorarea alocaţiilor copiilor, de la 42 de lei la 200 de lei. A fost prima mea iniţiativă legislativă, de când eram în grupul PP-DD. Am văzut, prin trecerea mea la PNL, că un coleg de-al meu a preluat această iniţiativă şi sper ca acum să aibă succes. În plenul Senatului, această iniţiativă legislativă a căzut. Vechea problemă: guvernul nu are bani pentru a da copiilor. Dar va fi din nou la Comisia de muncă şi am văzut că şi ministrul muncii are în vedere acest lucru. Putem face un amendament ca alocaţia să fie măcar de 100 de lei. Copiii reprezintă viitorul nostru, iar din 2010 nu s-a mai majorat această alocaţie. Cu 42 de lei, un copil care este la liceu sau la şcoală nici măcar rechizitele sau un ghiozdan nu-şi poate lua.
Ce v-a motivat să intraţi în politică?
A fost o provocare, eu de meserie sunt avocat. Mi s-a făcut o propunere din partea PP-DD, pe care am acceptat-o. Oamenii au avut încredere în mine şi mi-au acordat această şansă. Încerc să le fiu alături prin iniţiativele mele şi prin activitatea pe care o am în teritoriu.
De ce aţi plecat din PP-DD?
Cu sufletul am rămas la PP-DD pentru că a fost o oportunitate pentru mine. Am ajuns în momentul în care trebuia să iau şi altă decizie în viaţa mea şi am ales PNL pentru că, prin profesia mea de avocat, am o meserie liberală. Am plecat în momentul în care s-a desfiinţat grupul PP-DD din Senat. Nu mai aveam nicio forţă şi nu mai puteam face nimic pentru oamenii care m-au ales. Am pierdut Comisia juridică, unde eram membră, pe cea de regulament, unde eram vicepreşedinte, şi eram aproape de a pierde şi această Comisie de muncă.
Sunteţi cazată la un hotel de lux din centrul Capitalei. Aţi avut ocazia să întâlniţi multe vedete internaţionale?
Nu este ceea ce s-ar crede. Stau într-o parte laterală, unde sunt nişte camere antice, cu mobilă veche, cu o mochetă mizerabilă, am făcut şi reclamaţii la hotel. O dată pe săptămână se face curăţenie, o dată pe săptămână se schimbă lenjeria. Doar luni, marţi şi miercuri am mic dejun. Nu ai niciun fel de beneficiu. Totul se plăteşte, 150 de lei dacă vrei la piscină. Curăţătoria o plăteşti, nu am nici măcar balcon să îmi spăl ceva şi să întind. Camera e mică, am vedere către SRI, deci nu pot să îmi întind nimic. Ce mişcare să văd acolo, mă văd ei! Foarte mulţi colegi parlamentari au plecat, nu ştiu dacă au mai rămas 10 în acest hotel. Am înţeles că la ceilalţi colegi condiţiile sunt mai bune şi preţurile mai mici.
La un moment dat aţi postat pe Facebook o fotografie din gara Suceava. Mergeţi des cu trenul?
Aeroportul din Suceava s-a închis de un an de zile, aşa că pe timpul iernii e foarte greu să fac naveta cu maşina din Suceava, să conduc peste 500 km până în Bucureşti. Prefer trenul, care este un accelerat fără clasa I, fac opt ore, iar din Suceava până în Rădăuţi mai am 45 km şi merg cu maşina. Deci nouă ore ca să ajung acasă.
Sunteţi o persoană foarte elegantă. De unde vă cumpăraţi hainele?
Mie îmi place să fiu un om simplu, să mă îmbrac cu lucruri care mă avantajează. Îmi fac hainele la o fabrică din Suceava. Prefer să am mai multe rochiţe şi costumaşe pe care să le schimb zilnic decât să îmi iau ceva de firmă, să dau foarte mulţi bani. Împreună cu doamna de la atelier fac modelele şi aleg materialele. Mi-am făcut câte o rochie pentru fiecare zi în parlament. Le port o singură dată în parlament, apoi le mai port în colegiu, la câte o şedinţă, le mai dau cadou unor oameni necăjiţi din colegiu.
Cât vă costă, în medie, o rochie?
Mai primesc cadou şi de la doamna de la atelier. Sunt rochii la un preţ foarte accesibil. Ceea ce mă avantajează e că întâi port eu aceste rochii şi pe urmă sunt scoase la vânzare. Preţul e până în 350 de lei. Mă încalţ tot de la o fabrică din Suceava, promovez producătorii din acest oraş.
Primiţi des complimente de la colegii parlamentari?
La început am primit, de obicei, de la bărbaţi. Fostul meu coleg de la PP-DD, domnul Popa, îmi spunea “prinţesa mea”. Chiar mi-a oferit de ziua mea un tort pe care scria “La mulţi ani, prinţesă!”. “Am depus o iniţiativă legislativă şi în ceea ce priveşte pensiile. Am solicitat ca soţul supravieţuitor să poată avea 50% din pensia soţului decedat, fără a fi condiţionat să renunţe la propria pensie.
Este politica o lume a bărbaţilor?
În Senat sunt cam puţine femei. O femeie trebuie să fie un pic mai independentă şi puternică pentru că în politică renunţi la foarte multe lucruri. Eu am o fetiţă de 10 ani care acum termină clasa a III-a şi făcând această navetă Suceava-Bucureşti pierd foarte multe lucruri care se întâmplă în viaţa ei. Uneori regreţi că nu vezi când pleacă dimineaţa la şcoală, când merge pentru prima oară pe bicicletă, pierzi foarte multe momente frumoase din viaţa copilului tău. În momentul în care intri în politică trebuie să accepţi că pierzi şi foarte multe lucruri în ceea ce priveşte viaţa ta personală. Mai mult eşti pe drumuri, când ajungi acasă eşti în colegiu, ai tot felul de şedinţe, birouri judeţene, audienţe şi nu mai ai atât timp liber pentru a sta cu familia.
Ce calităţi trebuie să aibă o femeie pentru a avea succes în politică?
Trebuie să fii un om practic, să ai iniţiative bune. Trebuie să fii aproape de oameni şi să fii corect. În parlament nu contează fizicul. Dacă aş fi la un concurs de miss sau dacă aş lucra în televiziune, sigur ar conta.
Cum vi s-a părut decizia ruperii USL?
Am trecut la PNL chiar în momentul în care s-a luat decizia ruperii USL. Nu am fost nici măcar o zi la guvernare ca să ştiu ce pierd. Vom vedea ce se va întâmpla cu această fuziune cu PDL şi aştept congresul. Sunt pentru fuziune, cel puţin în judeţul Suceava. Dacă se va uni dreapta, cred că vom fi o opoziţie mult mai puternică. Klaus Iohannis are susţinere în PNL, probabil va fi preşedinte şi după congres.
O alianţă cu PMP, partidul condus de Elena Udrea, ar fi bună?
Până în prezent nu se doreşte acest lucru şi nu intră în discuţii o alianţă cu PMP.
Ce părere aveţi despre Elena Udrea?
O admir, este o femeie puternică, elegantă, deşteaptă, isteaţă, deci nu am ce să îi reproşez.
Creşterea vârstei de pensionare a femeilor la 65 de ani reprezintă un avantaj pentru acestea?
Ştiu că noi vrem egalitate cu bărbaţii, dar cred că 65 de ani pentru o femeie este cam mult pentru că, în decursul vieţii, întâmpină mai multe greutăţi. Fiind şi mamă, trebuie să crească un copil, să se ocupe de educaţia acestuia. Se pot face amendamente şi aici, vom vedea.
“Sunt tot în opoziţie, unde pot să fac mai multe, să ies în evidenţă şi să spun lucrurilor pe nume.”, VASILICA MIRON, parlamentar