Miercuri 27 Noiembrie 2024, Actualizat acum 331 zile 12:00 am

Jumătate dintre suceveni trăiesc ca în Evul Mediu

Mai puţin de 50% dintre localităţile judeţului Suceava au reţele de apă şi canalizare * acolo unde există posibilitate, localnicii nu se îngrămădesc să se racordeze la utilităţi fiindcă nu au bani

Europa nu a ajuns în casele tuturor sucevenilor. De fapt, mai mult de jumătate dintre ei au în continuare WC-ul în curte. Îngrijorător este că lipsa ABC-ului civilizaţiei li se pare absolut normală. Autorităţile cunosc problema, dar paşii spre rezolvare sunt mici şi aproape nesemnificativi.
Civilizaţia, în cifre
Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, în anul 2006, doar 44 de localităţi, dintre cele 114 existente în judeţ, aveau instalaţii de alimentare cu apă potabilă. Şase ani mai târziu, adică în 2012, după cinci ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, numărul a crescut la doar 48 de localităţi. Pe partea de canalizare, situaţia este şi mai gravă. Dacă în 2006, reţelele existau în 33 de localităţi, în 2012 numărul a crescut cu şapte.
Banii Uniunii Europene tocaţi degeaba pe staţii de epurare
Culmea este că 28 dintre cele 40 de localităţi care au reţele de canalizare au probleme cu staţiile de epurare a apelor uzate. Informaţia a fost confirmată de prefectul Florin Sinescu. Problema este că parte dintre investiţiile realizate cu fonduri europene nici nu au fost puse în funcţiune (Zvoriştea, Forăşti, Straja, Brodina, Voitinel Boroia, Păltinoasa, Fântâna Mare şi Cornu Luncii), iar cele care au fost inaugurate nu-şi dovedesc eficienţa, pentru că numărul consumatorilor este mic. „Aceste staţii au fost proiectate pentru un număr mult mai mare de consumatori. Cu cât debitul apei în staţia de epurare este mai mare, cu atât este mai bine. Dacă sunt puţini consumatori, apa nu are debit şi nu se poate face epurarea în mod corespunzător”, ne-a declarat Florin Sinescu. Prefectul a spus că cel mult 15% dintre gospodăriile aflate în comunele care au staţii de epurare au fost racordate la sistemul de canalizare.
Pe de altă parte, nici autorităţile nu s-au implicat serios în remedierea problemelor. Despre staţiile de epurare ineficiente se vorbeşte de aproape o lună la nivelul judeţului. Prefectul Florin Sinescu a tot promis că se va întâlni cu primarii ca să găsească soluţii, dar până acum nu a găsit timp ca să dezbată problema. Probabil îşi va găsi atunci când va fi prea târziu. Uniunea Europeană vrea ca până în 2018 să existe utilităţi civilizate în toate localităţile judeţului.
S-au racordat la apă, dar nu vor canalizare. Racordul costă, apoi se plăteşte o taxă lunară” — prefectul Florin Sinescu

Sursa: ziarulevenimentul.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*