Luni 30 Septembrie 2024, Actualizat acum 273 zile 12:00 am

Afaceristul din Rădăuţi căruia cămătarii i-au tăiat un deget şi l-au dat la câini a fost arestat

Beniamin Samuil Antemie, afaceristul radautean cunoscut si sub numele de Sam, caruia camatarii i-au taiat un deget in mai 2009 pentru ca nu a returnat un imprumut, a ajuns in arest preventiv.

In urma cu cinci ani, Beniamin Samuil Antemie a fost arestat preventiv ieri pentru 30 de zile sub acuzatia de favorizare a infractorului. La ultimul termen de judecata al procesului care se deruleaza cu viteza melcului la Judecatoria Radauti, Sam Antemie si-a schimbat declaratiile date atat in fata procurorului, cat si in fata magistratului care analizeaza dosarul. Mai exact, barbatul a spus ca degetul nu i-a fost taiat de Radu Popescu, zis “Popescanu”, asistat de ceilalti inculpati din dosar, respectiv Vasile Coroama, zis “Tomuta”, Petru Muntean, zis “Murgu”, toti trei din Vicovu de Jos, precum si Radu Sfichi, zis “Tarcoi”, din comuna Galanesti. Sam Antemie a spus ca si-a taiat degetul singur, ceea ce insemna ca toata ancheta derulata de politisti si procurori a fost de prisos.

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Radauti nu au inghitit aceasta galusca si au fost de parere ca Sam Antemie a fost fortat sa-si schimbe declaratia. Pentru ca au considerat ca afaceristul a pactizat cu inculpatii din dosar, procurorii au emis in cursul zilei de marti, 10 iunie, o ordonanta de retinere pentru 24 de ore. In cursul zilei de ieri, Sam Antemie a fost adus in fata unui magistrat de la Judecatoria Radauti, care a admis propunerea de arestare. Interesant este ca desi procesul a inceput inca din ianuarie 2010, acesta nu s-a finalizat nici pana acum. Mai mult, in urma cu aproximativ doi ani, Sam Antemie a fost audiat de judecator, dar culmea coincidentei, calculatorul s-a defectat si declaratia nu a putut fi data pana la capat.

De atunci si pana pe 30 mai 2014, Sam Antemie nu a mai dat pe la proces, desi a fost citat constant, semn ca nu-si mai dorea pedepsirea celor care l-au lasat fara un deget. “Te tai bucati si te ingrop in spatele casei”
In primavara anului 2008, sustin anchetatorii, Beniamin Samuil Antemie a imprumutat, cu dobanda intre 10-15% pe saptamana, sume mai mari de bani, in mai multe transe, de la Coroama, Sfichi si Muntean, precum si de la sotia si cumnatul acestuia din urma. Din totalul imprumutat, Sam a achitat periodic, pana in toamna anului 2008, diverse sume de bani doar lui “Tomuta”, de la care luase initial, fara a semna vreun inscris sau contract de imprumut, suma de 36.000 de euro. Întrucat nu a mai putut achita restul banilor si dobanzile aferente, Sam a fost amenintat in mai multe randuri cu acte de violenta si chiar cu moartea.
In seara zilei de 30 aprilie 2009, “Tomuta” si “Tarcoi” s-au dus cu autoturismul acestuia din urma la Sucevita, unde s-au intalnit cu mai multi prieteni si au consumat bauturi alcoolice. Cand s-au intors la Vicovu de Jos, “Tomuta” si-a adus aminte de datornicul Sam si l-a sunat pe telefonul mobil, insa acesta nu i-a raspuns.

In urma insistentelor, in jurul orei 5:00, Antemie l-a sunat pe Coroama, iar acesta din urma i-a cerut sa se prezinte imediat la locuinta sa, amenintandu-l ca, se arata in rechizitoriu, in caz contrar ii va taia capul.
De frica, Beniamin Samuil Antemie s-a urcat in masina si s-a dus la Vicovu de Jos.
Intre timp, insa, Vasile Coroama l-a sunat si pe Petru Muntean si l-a chemat la vila sa. Dandu-si seama ca “Tomuta” era beat si fiindu-i teama sa nu aiba probleme cu el, mai ales ca ii datora 20.000 de euro, Muntean a renuntat sa mai mearga la serviciu, unde trebuia sa fie in jurul orei 7:00, si s-a dus la vila familiei Coroama. In momentul in care a ajuns la fata locului, afaceristul radautean i-a cerut lui “Tomuta” un nou termen pentru achitarea datoriei, insa raspunsul camatarului a fost clar: “te tai bucati si te ingrop in spatele casei”. Obligat sa bea otet, “sa se mai curete de prostii”
La un moment dat, explica anchetatorii, Coroama i-a spus lui Antemie ca trebuie sa-l pedepseasca si i-a turnat intr-un pahar circa 100 de mililitri de otet si l-a obligat pe afacerist, amenintandu-l cu o toporisca, sa-l dea peste cap, “ca sa se mai curete de prostii”.
Sfichi si Muntean, se arata in rechizitoriu, au inceput sa rada, insa “Tomuta” le-a inchis gura imediat, spunandu-le ca urmeaza ei la rand.
Desi implora sa fie lasat in pace, sa nu mai fie chinuit, Beniamin Samuil Antemie era amenintat tot mai vehement de Vasile Coroama ca-i va taia o mana ori laba piciorului.
“Tomuta” i-a cerut lui “Tarcoi” sa-i aduca, din biblioteca, un cutit confectionat special pentru lupta, arma descoperita ulterior, la data de 21 mai 2009, in locuinta surorii inculpatului Radu Popescu.
Cu acel cutit, “Tomuta” a continuat sa-l ameninte pe afaceristul datornic, in timp ce acesta din urma il implora sa-l ierte.

Chemat sa vada o “judecata adevarata”
De la otetul pe care l-a baut fortat, lui Sam i s-a facut rau, moment in care Vasile Coroama le-a cerut celorlalti doi inculpati sa-l scoata afara din casa. “Tomuta” le-a solicitat lui “Tarcoi” si lui “Murgu” sa faca impreuna “judecata” lui Sam, insa, cum acestia nu s-au aratat prea entuziasti, le-a spus ca pot sa plece acasa, urmand a-l chema in ajutor pe “tovarasul sau, fratele sau”, “Popescanu”, eliberat recent din penitenciar. Anchetatorii spun ca, desi Sfichi si Muntean aveau posibilitatea sa plece si, eventual, sa anunte politia, nu au facut-o si au ramas mai departe la vila lui Coroama. Intre timp, a ajuns si “Popescanu”, precum si o alta persoana (martor in dosar), careia “Tomuta” trebuia sa-i restituie niste bani si pe care a sunat-o sa vina la fata locului, pentru a-i arata cum se face o “judecata adevarata” a celui din cauza caruia nu reuseste sa-i dea imprumutul inapoi. Pentru a-l teroriza efectiv pe afaceristul sechestrat, “Tomuta” a infipt de mai multe ori toporul intr-o bucata de lemn, trecand la cativa centimetri de capul victimei.

Scenele de tortura nu se opresc aici. Dupa ce “Popescanu” si “Tomuta” i-au turnat cu forta pe gat afaceristului datornic si restul de otet ramas in sticla, “Tarcoi” a adus doua bucati de sfoara, cu care primii doi i-au legat victimei mana dreapta de la incheietura, precum si degetul inelar.
Pentru ca Sam se zbatea si se opunea din rasputeri, “Tomuta” a vrut sa-l loveasca cu muchia toporului in cap, insa afaceristul a reusit sa se apere, bagand in fata bratul stang.
Procurorii descriu exact scena mutilarii lui Beniamin Samuil Antemie : “Popescanu” l-a prins de gat pe afacerist, din spate, “Tarcoi” a tras de capetele de sfoara pentru a intinde mana victimei si degetul inelar, iar “Tomuta” a fixat cu mana sa stanga mana dreapta a victimei pe masa si i-a sectionat transversal ultima falanga a degetului inelar. Victima a suferit o hemoragie puternica, in urma careia au fost stropite cu sange dalele de piatra din curte, cat si banca pe care a stat.

Vasile Coroama, sustin anchetatorii, i-a spus afaceristului plin de sange ca-si face un medalion cu bucatica de deget taiata si, daca nu ii va restitui datoria, ii va mai taia un deget, apoi o ureche si tot asa mai departe. Desi Sam l-a rugat disperat sa-i dea bucata de deget inapoi, pentru a incerca sa o puna la loc la spital, “Tomuta” a aruncat-o unui caine care era prin curte si care a mancat-o. Ulterior, la ordinul lui Coroama, Muntean si Sfichi au spalat urmele de sange. La insistentele victimei, Coroama, Muntean si Popescu au urcat-o in masina si au pornit spre spitalul din Radauti, nu inainte de a-i atrage atentia victimei sa nu declare nimic din ceea ce s-a intamplat. “Popescanu”, se mai spune in rechizitoriu, l-a avertizat chiar ca, daca “Tomuta” va ajunge la puscarie, el va ramane liber si va avea grija de familia afaceristului. Si sotia victimei, Valerica Antemie, a fost amenintata pe holurile spitalului de catre Muntean si Coroama, care i-au spus ca “de data aceasta a fost vorba de un deget, insa data viitoare va fi mult mai rau”. Femeia a fost sunata si cateva ore mai tarziu, cand sotul ei se afla pe masa de operatie, iar mesajele erau clar de intimidare. Desi initial a declarat ca s-a autoaccidentat, taindu-si degetul din greseala, pe cand taia lemne, Beniamin Samuil Antemie s-a consultat cu familia sa si a decis, in cele din urma, sa spuna totul politiei.

Pentru a verifica declaratiile lui Vasile Coroama, care sustine ca de fapt Beniamin-Samuil Antemie s-a taiat singur si apoi a inventat toata aceasta poveste pentru a-l baga la inchisoare si a scapa de datoria de 147.000 de euro, dupa cum sustine “Tomuta”, anchetatorii au dispus la data de 18 mai 2009 efectuarea unui experiment judiciar, iar concluziile au fost ca victima nu avea cum sa-si taie singura degetul cu pricina. Ba mai mult, pentru a verifica sinceritatea declaratiilor lui Beniamin Samuil Antemie, anchetatorii l-au dus pe acesta la detectorul de minciuni, iar rezultatul a fost ca afaceristul spune adevarul in ceea ce priveste episodul torturii de la locuinta lui Vasile Coroama.De cealalta parte, Sfichi si Muntean au refuzat sa fie testati la poligraf, desi initial au declarat ca sunt de acord.
Printre probe se numara si o inregistrare in celula din arestul politiei in care au fost incarcerati impreuna, deloc intamplator, Sfichi si Muntean. Cei doi au discutat despre retragerea declaratiilor date initial de Sfichi si despre prezentarea unei variante fabricate cu intentia de a conduce ancheta pe o pista gresita.
sursa: romaniatv.net


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*