Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Se sfinţeşte Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva din Suceava. Femeile pot trece prin Sfântul Altar!

Credincioşii suceveni, şi nu numai, sunt aşteptaţi, pe 22 iunie, de la ora 9.00, la sfinţirea Bisericii Sfânta Cuvioasa Parascheva din municipiul Suceava (cartierul Obcini, strada Victoriei). Aceştia vor putea trece prin Sfântul Altar în perioada 22- 28 iunie. Slujba va fi oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi.

Iată programul:

ora 7.00 – slujba utreniei și primirea jertfei la altar pentru sfinṭire

ora 9.00 – primirea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuṭilor

ora 9.30 – săvȃrșirea slujbei de sfinṭire și a sfintei liturghii arhierească.

Pana in secolul al XII lea, in Sfantul Altar nu puteau intra decat membrii ierarhiei bisericesti. Incepand cu aceasta perioada isi fac simtita prezenta si mirenii, dar numai cu binecuvantarea preotului. Amintim ca in Vechiul Testament, in Sfanta Sfintelor (Sfantul Altar) nu intra decat arhiereul si o singura data pe an.

Fecioara Maria este o exceptie de la aceasta regula, tinand seama ca ea a fost dusa, la varsta de trei ani, in Sfanta Sfintelor de arhiereul Zaharia. Dar acest arhiereu cunoastea ca Fecioara Maria avea sa-L nasca pe Hristos. Sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica (21 noiembrie) anticipeaza Nasterea Mantuitorului. Nu intamplator, incepand cu aceasta zi, in cadrul slujbei Utreniei se canta Catavasiile: “Hristos Se naste, slaviti-L!…”

Am spus ca ea a fost o exceptie daca avem in vedere si randuiala de la botez. Cel care este de parte barbateasca este introdus in Sfantul Altar dupa botez, in vreme ce fetele sunt doar inchinate la sfintele icoane. Exista aceasta randuiala pentru ca ea aminteste de faptul ca femeia nu poate indeplini functii sacerdotale. Faptul ca preotul inconjoara Sfanta Masa cu pruncul de parte barbateasca, descopera tainic ca el poate primi taina hirotoniei, daca tinem seama ca orice candidat la preotie este introdus in altar si inconjoara Sfanta Masa.

Canonul 44 de la Laodiceea spune foarte limpede “ca nu se cuvine ca femeia sa intre in altar”. Insa, potrivit canonului 15 al Sfantului Nichifor Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului: “Se cuvine calugaritelor a intra in Sfantul Altar sa aprinda lumanari si candele, sa il curete si sa-l mature” si cel al Sfantului Nicolae, patriarhul Constantinopolului, din secolul al XII-lea: “Nu trebuie sa se opreasca monahul care nu s-a facut vinovat de nici o infractiune de a intra in altar, pentru a aprinde lumanari si candele”, reiese ca maicile pot intra in Sfantul Altar al manastirii in care sunt prezente, dar nu pe baza unui drept, ci ca o exceptie si numai cu binecuvantarea staretei.

Femeile care nu sunt calugarite, pot intra in Sfantul Altar numai la sfintirea bisericii.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*