Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Mii de credincioşi la sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

După Sfânta Cuvioasă Paraschiva de la Iasi (14 Octombrie), unul dintre sfintii cei mai venerati în Moldova este Sfântul Ion cel Nou de la Suceava, ale cărui moaste se află în tara noastră de 600 de ani.  Mii de credinciosi au fost prezenti, luni, la slujba religioasa de pomenire  oficiata de un sobor de preoti in frunte de IPS Pimen, arhiepicop al Sucevei si Radautlor  si pentru a lua apa sfintita.
Credinciosii au stat la rand pentru a se închina la racla cu sfintele moaste din interiorul lăcașului de cult.
Sfantul Ioan cel Nou, unul dintre cei mai veneraţi sfinţi în Moldova, este sărbătorit de două ori în aceeaşi lună, la 2 iunie, când a salvat Suceava de tătari, şi la 24 iunie, când moaştele sale au fost aduse la Suceava  de Alexandru cel Bun. Racla cu sfintele sale oseminte se află în prezent la mănăstirea care îi poartă numele din oraşul Suceava, unde vin în fiecare an mii de pelerini
Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit astazi Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Suceava urmata apoi de o slujba de sfintire a apei la izvorul din poienita de langa manastirea care poarta numele sfantului. Credinciosii au ascultat slujba, s-au rugat si au plecat spre case cu aghiasma .
La propunerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 28 Februarie 1950, între sfintii cu moaste din România al cărui cult a fost generalizat în toată Biserica, a fost si Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, înscriindu-se ca zi de pomenire data martiriului, adică 2 Iunie.
Catedrală şi reşedinţă mitropolitană a Moldovei timp de peste 150 de ani, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava este cel mai important aşezământ religios şi istoric din fosta capitală a Ţării Moldovei. A fost construită în perioada 1514-1522, iar în 1589 au fost aduse aici moaştele Sfântului de la Biserica Mirăuţi, care devenise neîncăpătoare. În prezent este Catedrala Arhiepiscopiei, iar la 24 iunie, când prin tradiţie este hramul mănăstirii, mii de pelerini vin să se închine la moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. De-a lungul timpului, la racla sa s-au petrecut numeroase minuni, mai ales vindecarea de boli şi alungarea demonilor.
Hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, alături de cel al Sfintei Cuvioase Paraschiva de la Iasi, constituie unul din cele mai importante sărbători religioase ale românilor din tinutul Moldovei.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*