Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Centura Sucevei costă cât o autostradă

Ruta ocolitoare care va scoate traficul greu din municipiul Suceava este la fel de scumpă ca autostrada Sebeş-Turda. Aspectul a fost confirmat şi de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Ioan Cătălin Nechifor. Şeful CJ a spus încă de la preluarea mandatului, în anul 2012, că proiectul tehnic al investiţiei este prost şi foarte scump. „De la bun început am spus că traseul este unul complicat, în primul rând din cauza solului, dar şi pentru că erau necesare multe traversări peste calea ferată, drumuri naţionale, inclusive râul Suceava. Pe parcurs, valoarea investiţiei a crescut substanţial, cu peste 60 % sută, în condiţiile în care proiectul a fost simplificat, de la o structură de tip autostradă la un drum cu două benzi, câte una pe fiecare sens de mers”, ne-a declarat Nechifor.

Socoteli pentru o şosea prea scumpă
Potrivit informaţiilor postate pe site-au Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR), instituţie care finanţează proiectul, ruta ocolitoare costă nici mai mult și nici mai puţin 81 de milioane de euro.
Centura Sucevei are o lungime de 12,43 de kilometri, ceea ce înseamnă că execuţia unui kilometru costă aproximativ 6,5 milioane de euro. „Preţul va fi şi mai mare”, susţine Dan Șova, ministrul Transporturilor, care a fost prezent la Suceava săptămâna trecută. Preţul va fi ridicat de lucrările suplimentare de stabilizare a unor dealuri pe tronsonul de pe raza comunei Șcheia. Toate acestea în condiţiile în care execuţia unui kilometru din autostrada Sebeş-Turda costă 6,4 milioane de euro, pe tronsonul 4 şi 7,5 milioane de euro pe tronsonul trei, unde sunt mai multe lucrări de artă.
Istoricul unui proiect
În prezent, centura Sucevei este executată în proporţie de 82%, iar Cătălin Nechifor susţine că deşi scump şi controversat, proiectul nu va fi abandonat şi se vor acorda fonduri pentru finalizarea lui. Ruta ocolitoare trebuia să fie gata încă din anul 2012, dar lucrările au fost întârziate din cauza exproprierilor, a alunecărilor de teren neprevăzute de constructor şi a firmei constructoare care, în prezent, nu are nici suficienţi muncitori şi nici prea multe utilaje pe şantier.
Investiţia a fost începută în 2008, când la guvernare se afla PDL, iar Consiliul Judeţean Suceava era condus de senatorul Gheorghe Flutur, fost ministru al Agriculturii.

Ruta ocolitoare a Sucevei se împarte în trei tronsoane. Potrivit proiectului, centura va avea 13 viaducte, 4 noduri rutiere şi trei intersecţii.

Sursa: Ziarulevenimentul.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*