Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Cătălin Nechifor: Fiecare maşină care va aduce gunoi va fi spălată la ieşire pentru a nu căra noroi în spaţiul rutier

Conducerea administrației județene a inspectat astăzi lucrările de la groapa ecologică de gunoi de la Moara. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că până în acest moment, au fost finalizate mai multe elemente din viitoarea groapa de gunoi. Este vorba de staţia de sortare a deşeurilor şi de clădirea administrativă. În schimb, lucrările de la staţia de tratare a levigatului sunt puţin în întârziere. Potrivit proiectului, au mai fost construite şi sisteme de siguranţă împotriva incendiilor şi de colectare a gazelor rezultate din depozitarea gunoiului.

„Fiecare maşină care va aduce gunoi va fi spălată la ieşire pentru a nu căra noroi în spaţiul rutier.Avem sistemele de siguranţă construite, avem drumul perimetral executat în proporţie destul de mare.Am avut dificultăţi la staţia de levigat, nu a fost uşor să găsim soluţia, pentru că acest levigat conţine multe substanţe chimice periculoase care sunt tratate separat în bazine de decantare.Staţia de sortare poate colecta selectiv deşeurile, acestea urmând să fie redate circuitului economic, altfel le găseam pe cursuri de râuri, prin oraşe şi comune aruncate alandala”, a spus Nechifor.

El a afirmat că mai sunt de terminat unele construcţii adiacente, cum ar fi platforma primară şi staţia de spălare a maşinilor care aduc deşeurile.

Staţia de sortare a deşeurilor va putea să colecteze selectiv hârtie şi plastic, care vor fi, ulterior, redate circuitului economic. Capacitatea staţiei este de 28.000 de tone pe an.

Nechifor crede că, având în vedere dificultăţile întâmpinate în timpul lucrărilor, experienţa de la Moara va fi utilă în ceea ce priveşte construcţia celei de-a doua gropi de gunoi din judeţ, cea de  la Pojorâta.Firma care se ocupă de lucrare, General Construct, speră ca această investiţie sp fie una de succes pentru judeţul Suceava. Termenul de finalizare al gropii este luna iulie, cel mult luna august, a acestui an.În ceea ce priveşte desemarea operatorului de la groapa ecologică de gunoi, Nechifor a spus că studiul de oportunitate premergător caietului de sarcini este aproape finalizat, iar licitaţia va fi, cel mai probabil, una internaţională, având în vedere dimensiunea investiţiei. Potrivit proiectului, se preconizează să fie construite două celule pentru depozitarea deşeurilor menajere, care vor fi folosite succesiv, astfel încât perioada de funcţionare a staţiei va fi de 30 de ani. Valoarea totală a proiectului este de 6 milioane de euro. La rândul său, managerul de proiect Tudor Abiculei  a spus că proiectul “îşi va atinge scopurile cât putem de repede. A fost un proiect complicat, ceea ce aţi văzut e partea frumoasă a lucrurilor…”

Lucrările la depozitul ecologic de gunoi de la Moara acoperă o suprafaţă de 20 de hectare şi sunt derulate de firma suceveană  General Construct  în asociere cu cea portugheză  Efacec.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*