Duminică, 25 mai, au loc alegeri europarlamentare. Aproximativ 580.000 de suceveni sunt aşteptaţi, pe parcursul zilei, la urne, pentru a-şi exprima votul. Mai exact, pentru cei 579.577 de suceveni cu drept de vot stau la dispoziţie 553 de secţii de votare în judeţul Suceava. De asemenea, au fost repartizate 637.535 buletine de vot. Votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00.
Bugetul alocat de Guvern pentru alegerile europarlamentare este de 2 milioane de lei, cea mai mare parte fiind pentru costuri de personal, adică 1.579.000 lei. Cu aceşti bani, se vor plăti indemnizaţiile pentru preşedinţii, locţiitorii preşedinţilor şi membrii tuturor secţiilor de votare din judeţ. Pentru bunuri şi servicii, Ministerul a alocat 312.000 de lei, iar pentru cheltuieli de capital, s-au trimis, către Suceava, 10.000 de lei. Din aceşti bani, la Prefectura Suceava s-au achiziţionat 2 calculatoare şi un server.
În 3 cazuri – două la Stulpicani şi unul la Broşteni – comunicaţiile sunt asigurate de Direcţia Silvică în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie prin telefoane fixe, deoarece în aceste zone nu există semnal GSM.
Poliţiştii de la cele 3 secţii vor avea în dotare şi staţii de emisie / recepţie Tetra.
Sinescu a declarat, joi, că, în ceea ce priveşte comunicaţiile, numai în 3 secţii nu pot fi asigurate legături prin telefoane mobile.Sâmbătă şi duminică, Serviciul de Evidenţă a Populaţiei va funcţiona cu program extins, între orele 8 – 16, respectiv 8 – 21.
Potrivit Ghidului alegătorului, cetăţenii români cu drept de vot aflaţi pe raza localităţii de domiciliu vor vota numai la secţia de votare la care sunt arondaţi.
Cetăţenii români cu drept de vot care nu se află pe raza localităţii de domiciului în timpul scrutinului pentru Alegerile Europarlamentare 2014, dar sunt în ţară, pot vota la orice secţie de votare din localitatea unde se află în ziua votului, pe liste suplimentare..
Tot pe liste suplimentare vor fi incluşi şi românii din străinătate care vor vota pe 25 mai. Dacă vă prezentaţi la vot, însă constataţi că aţi fost omis din lista electorală permanentă sau din copia de pe lista electorală permanentă existentă la secţia de votare, faceţi dovada cu actul de identitate că domiciliaţi în raza teritorială a secţiei de votare respective.
Puteţi vota cu următoarele acte de identitate:
• cartea de identitate;
• cartea de identitate electronică;
• cartea de identitate provizorie;
• buletinul de identitate;
• paşaportul diplomatic;
• paşaportul diplomatic electronic;
• pașaport de serviciu;
• pașaport de serviciu electronic;
• carnetul de serviciu militar (elevii din şcolile militare).
Peste 500 de candidați, reprezentanți ai unor formațiuni politice sau independenți, își dispută cele 32 de mandate de europarlamentar.