Un bărbat de 62 de ani din Suceava este în stare gravă la un spital din Iaşi după ce a făcut botulism de la o conservă de peşte pe care o preparase în casă. Bărbatul mai mâncase astfel de conserve, dar nu păţise nimic. De această dată însă a început să se simtă rău şi a ajuns pe mâna medicilor suceveni, care au decis, din cauza stării sale foarte grave, fiind diagnosticat cu botulism, să-l transfere la un spital din Iaşi.
Botulismul este o afectiune rara, de o gravitate considerabila, cauzata de o toxina produsa de o bacterie numita Clostridium botulinum, toxina care se numara printre cele mai puternice otravuri cunoscute. Semnele si simptomele botulismului transmis prin intermediul alimentelor debuteaza dupa 12-36 de ore de la consum. Debutul botulismului infantil se produce tot in acest interval de timp, iar botulismul aparut la nivelul ranilor debuteaza dupa aproximativ 10 zile de la contactul infectant.
Botulismul transmis prin alimente si botulismul aparut la nivelul ranilor
Semnele si simptomele botulismului transmis prin alimente si ale botulismului aparut la nivelul ranilor sunt:
• Dificultate la deglutitie (inghitit) sau la vorbire;
• Slabiciunea muschilor fetei;
• Vedere dubla (diplopie);
• Probleme ale respiratiei;
• Voma, ameteli si crampe abdominale;
• Paralizie.
Botulismul infantil
• Constipatie (deseori poate reprezenta primul semn al botulismului infantil);
• Tulburari ale musculaturii generale si probleme la mentinerea pozitiei capului;
• Plans diminuat, lipsit de vlaga;
• Tendinta pleoapelor de a se inchide;
• Fatigabilitate;
• Dificultati la supt si hranire;
• Paralizie.