Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Premiul de 10.000 de euro pentru restaurarea Bisericii Dragomirna a ajuns în conturile unei firme din Botoşani

Proiectul de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna, judeţul Suceava, a primit, la Viena, marele premiu pentru conservarea patrimoniului cultural acordat de UE şi de mişcarea Europa Nostra, precum şi premiul publicului, în urma votului a peste zece mii de persoane.

Deşi toată lumea se gândea că banii încasaţi ajung în vistieria locaşului de cult, nu este nici pe departe aşa. Marele premiu, în valoare de 10.000 de euro, va ajunge în conturile unei firme din Botoşani- SC Succes SRL.

Premiul de 10.000 de euro l-a primit firma restauratoare, firma Succes din Botoşani, care a realizat restaurarea picturii. Sperăm ca prin acest mod Biserica Dragomirna să fie mai mult cunoscută naţional şi internaţional”, a declarat maica stareţă, Macrina Săuciniţanu.

Ridicat la inceputul sec. al XVII-lea (1608¬1609) ca o ctitorie a Mitropolitului si carturarului Anastasie Crimca, a familiei de dregatori Stroici si a domnitorului Miron Barnovschi, complexul monastic Dragomirna a fost restaurat in mai multe randuri, ultima data intre anii 1960¬-1970, dar frescele nu au fost niciodata incluse in lucrarile de restaurare. in anul 2009, reprezentantii manastirii au solicitat finantare prin Regio-Programul Operational Regional pentru proiectul “Restaurarea si conservarea patrimoniului cultural si modernizarea infrastructurii conexe la Manastirea Dragomirna“.

Proiectul s-a desfasurat in perioada 2009-2011 si a avut o valoare de 26,7 milioane de lei, din care 17,8 milioane de lei fonduri nerambursabile din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, iar principalul obiectiv l-a constituit restaurarea si conservarea picturilor murale care decoreaza altarul si naosul bisericii “Pogorarea Sfantului Duh”. Frescele au fost curatate, consolidate si stabilizate, corectandu¬se interventiile anterioare, ceea ce le¬-a readus stralucirea si aspectul originar, de o valoare exceptionala.

Lucrarile au fost realizate de 50 de specialisti si studenti in domeniul restaurarii si conservarii din mai multe tari, sub conducerea conf. univ.dr. Carmen Cecilia Solomonea de la Universitatea de Arte “G.Enescu” din Iasi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design, Centrul de Cercetari in Conservare – Restaurare si Arte Aplicate.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Premiul de 10.000 de euro pentru o firmă din Botoşani care a restaurat Mănăstirea Dragomirna | BotosaniNews.ro

Lăsați un comentariu

*