Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Comisarul-şef Nelu Fediuc şi ceilalţi poliţişti de frontieră anchetaţi de DNA, puşi la dispoziţie

Dosarul penal în care este cercetat, în concordanţă cu noile prevederi legale, i-a adus comisarului-şef Nelu Fediuc un „premiu” mai puţin dorit. Fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret a fost pus la dispoziţia superiorilor şi repartizat la Serviciul Tehnic al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava.

Aceeaşi soartă au avut-o şi celelalte persoane care sunt cercetate acum de Serviciul Teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este vorba de un ofiţer, subcomisarul Octavian Cuzencu, dar şi de 14 subofiţeri, respectiv Constantin-Ciprian Baciu, Dorel-Vasile Chirilă, Valentina-Ioana Colotelo (Sauciuc), Ilie Costiuc, Radu Crăciun, Cezar Hetriuc, Cătălin-Albert Hnatiuc, Toader Iliesi, Virgil Jităriuc, Cornel Vasile Onuţ, Luchian Alexandru Posmangiu, Mitică Şchiopu, Sorin-Doru Strugar şi Cătălin-Dumitru Zebreniuc.

O parte a acestor angajaţi ai Poliţiei de Frontieră erau deja puşi la dispoziţie încă din aprilie 2011, când structura centrală a DNA i-a trimis în judecată în dosarul „Şpagă în Vama Siret”.

Este vorba de Dorel Vasile Chirilă, condamnat în primă fază la 2 ani cu suspendare, Valentina Ioana Colotelo (fostă Sauciuc), condamnată şi ea la 1 an şi 4 luni cu suspendare, Toader Iliesi, condamnat la 3 ani cu suspendare, Virgil Jităriuc, condamnat la 3 ani cu suspendare, Luchian Alexandru Posmangiu, condamnat la 3 ani cu suspendare, Sorin-Doru Strugar, condamnat la 2 ani cu suspendare, şi Cătălin-Dumitru Zebreniuc, condamnat la 3 ani cu suspendare.

 

Pentru ce este cercetat „grupul Fediuc”

Într-un comunicat remis de reprezentanţii DNA Suceava în urmă cu câteva zile se vorbea despre o caracatiţă în toată regula care a dus în final la prejudicierea bugetului de stat cu circa 1,5 milioane de lei. Totul a fost posibil prin introducerea în ţară a aproape 300.000 de pachete de ţigări de contrabandă.

Din acest păienjeniş mai fac parte, în afara poliţiştilor de frontieră menţionaţi mai sus, alţi 17 lucrători vamali şi cinci persoane protejate în scopul exercitării acţiunii de contrabandă prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Structura cunoscută generic cu denumirea „oamenii lui Fediuc” s-a constituit din anul 2007 şi a devenit extrem de activă începând cu luna august a anului 2008, când în acest „proces” s-a implicat Dumitru Horga, preot în localitatea Cândeşti, din judeţul Botoşani.

„Grupul s-a constituit în aceeaşi perioadă în care inculpatul Nădejde Daniel a fost cooptat de Horga Dumitru şi Sofronie Dumitru Daniel (al cărui copil a fost botezat ulterior de comisarul Fediuc Nelu), pentru a se deplasa periodic în Ucraina şi pentru a participa la introducerea în România a unor cantităţi importante de ţigări cu sustragerea de la plata taxelor vamale. În acest scop i s-a adus la cunoştinţă că, pentru a i se permite intrarea în ţară cu astfel de produse, trebuia să cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmând să ajungă la comisar Fediuc Nelu prin intermediul lui Horga Dumitru. De asemenea, conducătorul grupului asigura finanţarea necesară pentru cumpărarea ţigărilor din Ucraina, folosind sume de bani în valută date de către o persoană din anturajul său, cunoscută cu preocupări pe linie de cămătărie şi pe care Horga Dumitru a contactat-o prin intermediul lui Fediuc Nelu”, se arată într-un comunicat al DNA.

 

Cum se împărţeau banii între poliţiştii de frontieră şi vameşi

Oamenii protejaţi de comisarul-şef Nelu Fediuc, la acea vreme şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, beneficiau de un tratament preferenţial la intrarea în ţară, iar comisioanele pe care le plăteau vameşilor şi poliţiştilor de frontieră erau stabilite foarte clar.

Astfel, un poliţist de frontieră primea 50 de lei, în timp ce „comisionul” pentru vameş era dublu, de 100 de lei. În plus, pentru banii plătiţi, „oamenii lui Fediuc” primeau şi informaţii despre controale, reuşind astfel să le evite pentru a nu pune în pericol afacerea cu ţigări de contrabandă.

Pe lângă faptul că îi proteja cu orice prilej, comisarul-şef Nelu Fediuc a vândut şi informaţii preţioase membrilor grupării, referitor la ziua şi ora când trebuie să intre în ţară cu maşinile încărcate de ţigări de contrabandă.

„Fiecare transport s-a efectuat pe baza informaţiilor furnizate de Fediuc Nelu cu privire la planificarea în serviciu a lucrătorilor din PTF Siret (aprobă planificările şi inclusiv componenţa turelor de serviciu), fiind preferate turele conduse de Strugar Sorin, Cuzencu Octavian şi Jitariuc Virgil, din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, şi respectiv şefii de tură Ciornei Tudor şi Șcladan Sorin, din cadrul Biroului Vamal Siret. Din actele premergătoare efectuate până în prezent rezultă că membrii grupului se informau cu privire la existenţa unor echipe de control din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, precum şi a altor echipe din cadrul altor instituții cu atribuții de control în zona de frontieră. Informațiile erau furnizate atât de Fediuc Nelu, cât şi de poliţiştii de frontieră şi vameşii aflaţi în serviciu la PTF Siret”, se mai arată în comunicatul DNA Suceava.
Sursa: Monitorul de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*