Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Conducerea fabricii de seringi din Suceava, acuzată de sclavie

Preşedintele CNS Cartel Alfa Suceava, Traian Pădureţ, acuză de sclavie conducerea fabricii de seringi Genko Med Group din Suceava, care nu şi-a plătit angajaţii din luna octombrie a anului trecut, deşi sunt comenzi, aceştia lucrează, iar firma refuză să îi trimită în şomaj.

Într-un comunicat de presă, liderul CNS Cartel Alfa Suceava acuză firma Genko Med Group că se comportă cu angajaţii precum cu sclavii pentru că nu le-au plătit salariile din luna octombrie 2013, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Cu toate acestea, angajaţii firmei merg la serviciu, îşi fac datoria cu bună credinţă, firma nu şi-a redus programul, firma nu are stocuri de produse finite, lucrează pe comenzi şi are comenzi (…) Cei de la Genko Med Group au găsit cea mai bună soluţie: îşi vând cea mai mare parte din producţie în străinătate, pentru a nu fi urmărit firul plăţilor, conturile din România fiind goale”, arată liderul sindical.
Acesta menţionează că sindicatul Romser din unitate, sprijinit de filiala Suceava a CNS Cartel Alfa, a pichetat Prefectura Suceava, în luna februaruie, iar ca urmare a fost întrunită Comisia de Dialog Social, la care administratorul român al firmei a propus să fie invitat patronul acesteia din Italia, motivând că el este doar un executant al acestuia.

“Acesta a venit liniştit în România, a avut o întrevedere cu domnul prefect, dar nu a dorit să participe la o Comisie de Dialog Social pentru a găsi soluţii. Şi a plecat la fel de liniştit cum a venit! Cam aşa îi tratează pe angajaţii din România unii patroni din străinătate. Ne întrebăm dacă la fel ar fi procedat şi la o firmă în Italia”, susţine Pădureţ, care se mai întreabă ce fac autorităţile din România pentru că firma are datorii imense şi la bugetul se stat şi la Primăria Suceava.

Liderul sindical adaugă că angajaţii firmei au solicitat să fie trimişi în şomaj pentru a putea beneficia măcar de acea sumă de bani, dar că firma a refuzat pentru că are nevoie de muncitor şi nu vrea să îşi strice imaginea.

Totodată, membrii de sindicat au dat în judecată angajatorul pentru recuperarea salariilor în procedură de urgenţă, dar că după mai bine de o lună de la pronunţare nu au primit sentinţa, care, în mod normal, le este favorabilă.

“Probabil, angajatorul va face apel, vor mai fi două-trei luni de aşteptare şi angajaţii vor câştiga. Problema este cine şi când va pune în aplicare sentinţa respectivă”, se mai întreabă Pădureţ.

Firma cu capital italian Genko Med Group SRL Suceava, care produce seringi, avea, în luna februarie, datorii de aproape două milioane de lei, ce mai mare parte către bugetul de stat şi Primăria Suceava, iar restul faţă de angajaţi.

Într-o şedinţă a Comisiei de Dialog Social din luna februarie, firma arăta că societatea a ajuns în această situaţie din cauza neîncasării unor facturi pentru produsele livrate în valoare de aproximativ 1.350.000 de lei, cumulat cu eşecul derulării unui proiect de investiţii cu fonduri europene.

În urma discuţiilor de atunci s-a stabilit de comun acord ca în perioada imediat următoare să aibă loc o întâlnire cu patronatul italian al societăţii şi să se încerce o reeşalonare a datoriilor firmei către stat, precum şi stabilirea unui calendar clar al plăţilor către angajaţi astfel încet în termen de două luni aceste datorii să fie stinse, dar angajaţii au primit doar salariile pentru septembrie şi octombrie 2013.

Fabrica de seringi aparţine firmei cu capital italian Genko Med Group SRL din Suceava, care în anul 2007 a preluat 98,76% din pachetul de acţiuni al SC Famos SA.

În mai 2012, o nouă linie a fost inaugurată la această fabrică, pentru producţia de suturi chirurgicale, în prezenţa vicepreşedintelui grupului, Michele Spagnoli, iar investiţiile făcute în această unitate se ridicau la şase milioane de euro.

Probleme cu achitarea salariilor au mai fost înregistrate la această firmă şi în toamna anului 2012, atunci patronatul precizând că situaţia fusese generată de faptul că principalul client al seringilor de unică folosinţă, italian, nu achitase pentru marfa primită, iar pentru asigurarea de lichidităţi au fost cesionate facturile de încasat către un fond financiar.

Sursa: Mediafax


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*