Localnicii din comuna suceveană Vama au transformat niște roci asemănătoare unor farfurii in zburătoare în puncte de atracție pentru turiști. Nu numai românii le vizitează ci și străinii care vin să viziteze Bucovina. Şeful localității, Nicolai Baltag, vrea ca aici să fie organizată o tabără pentru specialiști în domeniu și studenti de la facultăți de profil pentru a aprofunda cercetările. Sătenii susțin că rocile au fost aduse de pe malul unui pârâu după ce acestea au ieșit la iveală în urma viiturilor. Ele au fost găsite în forma în care au fost așezate în fața Primăriei și că nimeni nu a intervenit asupra lor. Rocile au devenit mândria comunei iar faptul că se aseamănă izbitor cu o farfurie zburătoare îi face pe săteni să creadă că nu întâmplător au ajuns în satul lor.
Primarul comunei, Neculai Baltag, ne-a declarat că a purtat discuții cu cadre universitare din Iași cărora le-a propus organizarea unei tabere de cercetare mai ales că pe malul apei curgătoare este posibil să mai fie asemenea roci. Sătenii spun că dacă le atingi și își pui o dorință și se îndeplinește .
În schimb, potrivit edilului comunei, un străin care le-a vizitat satul le-a spus că are bioenergie.
„Aceste roci au fost aduse din zona Dealul Buzăului a comunei pentru că forma în care au fost găsite a stârnit curiozitatea și atracția localnicilor ca mai apoi să fie și a celor care trec prin localitate. Nu s-aintervenit cu nimic,poate dacă au fost sterse cu ceva dar nici așa pentru că le-a spălat ploaia. Sigur că în jurul lor există fel de fel de legende. Fie că erau denumite „gușa satului” pentru că pe vremuri foarte mulți localnici ar fi căpătat tiroidă din cauza lipsei de iod ,fie că dacă le atingi și îți pui o dorință aceasta ți se îndeplinește. Merg pe ideea cu împlinirea dorințelor pentru că ,și eu personal mi-am pus în gând să fac ceva odată și am stat pe o piatră puțin și tot mă gândeam cum să rezolv problema respectivă și am soluționat-o în mod favorabil. Apoi, un turist străin care venise în zonă în vacanță după ce le-a văzut și le-a examinat a spus că au bioenergie”, ne-a spus primarul comunei.
Afirmația primarului cu împlinirea dorințelor este susținută și de viceprimar însă acesta nu a vrut să fie fotografiat. Cert este că acesta și-ar fi dorit copii și după ce a fumat într-o seară o țigară ,stând pe una din pietre, dorința avea să i de îndeplinească .
Sătenii mai susțin că nu e bine să le vorbești de rău pentru că îți poate merge prost în ziua respectivă.,, Păi de ce să le vorbesc de rău. Că nu mi-au făcut nimic. Sunt aspectuoase și cred că trebuie să fie așezate mai la vedere ,,ne spune un localnic.
Rocile sub formă de farfurii zburătoare dar și o alta de câteva tone sunt amplasate în parcul din fața Primăriei.Pe una sunt inscripționate anul de atestare documentară a comunei și anul în care aceasta a fost adusă de pe malul apei. Edilul spune că atunci când a fost adusă piatra cu pricina curculația rutieră a fost oprită și însuși fostul prim secretar de partid de atunci l-a felicitat pe secretarul comunei de atunci de inițiativa sa.
Prof.univ. Ioan Iosub de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava a studiat îndeaproape aceste roci.
„Deși au un nivel de frecvență redusă , formațiunile concreționare prezintă totuși un anume interes pentru publicul larg care vine în contact cu ele. Aspectus puțin obișnuit și însăși raritatea lor stârnesc curiozitatea și îndeamnă la „determinări” personale. Prin formele lor sferoidale,ținând adesea spre rotunjimea perfectă,suprafața extrem de netedă uneori-ca și cum ar fi fost șlefuite-și prin densitatea mare, sferosideritele suscită o curiozitate firească și stârnesc în mod justificat imaginația celor neavizași” ne-a spus profesorul universitar.