Instanţa a admis cererea de acordare a salariilor restante şi a cheltuielor restante. Sentinţa este executorie de drept dar cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, apel ce ar urma să se depună la Arhiva Secţiei Civile a Tribunalului Suceava.
Foştii angajaţi ai Intreprinderii de Fibre Artificiale care au rămas pe vechea platformă industrială ocupată acum în principal de Iulius Mall
– 70 din cei 3000 care acum un sfert de secol făceau echipă la fosta IFA, devenită ulterior FAMOS şi mai nou Genko Med Group au protestat la sfârşitul lunii februarie a acestui an în faţa Prefecturii, cerând să se modifice Codul Muncii în sensul de a fi sancţiuni mai aspre pentru acei angajatori care nu respectă legislaţia muncii. Liderul sindical Liliana Mamciuc, arăta atunci că din luna septembrie a anului trecut şi până la data protestului nu au fost plătite salariile către angajaţii societăţii.
Sindicatului Romser din cadrul societăţii Genko – Med SA Suceava este afiliat la Cartle Alfa iar Traian Pădureţ, liderul sindical al Cartel Alfa a fost prezent la acţiunea de protest organizată la Prefectura Suceava. El a precizat că patronatul şi-a respectat obligaţiile contractuale „până când AVAS-ul şi-a luat mâna de pe Genko Med”, iar asta se întâmpla în iulie 2013. In urma mai multor demersuri, oamenilor li s-au oferit sume de trei sute de lei până la cinci sute de lei, dar asta nu a fost decât praf în ochi, iar situaţia a devenit insuportabilă. De aceea, a fost deschisă o acţiune în instanţă, care a fost câştigată, cum am arătat deja de angajaţi.
“Avem facturi neîncasate de doi ani, dar le-am cesionat către un fond financiar, iar banii pentru salarii îi vom primi până la sfârşitul săptămânii”, dădea asigurări în luna octombrie anului trecut directorul român al societăţii, Aurelian Mateiciuc când restanţele la plata salariilor erau doar de maxim trei luni.
Incă de atunci arătam că sindicatul din firmă a acceptat propunerea patronatului ca să nu înceapă pentru o perioadă protestele, cu condiţia ca salariile restante să fie plătite integral. Dar angajaţii au ajuns în stare de neputinţă. S-au împrumutat de la vecini, de la rude, de la cine au apucat, pentru a reuşi să supravieţuiască. Dorind să îşi conserve locul de muncă, timp de mai bine de 20 de ani au tot trăit din promisiunile că le va fi mai bine, venite din partea patronilor.
In data de 10 mai a anului 2012, la început de campanie electorală, la fabrica GENKO MED GROUP a avut loc o inaugurare a unei investiţii de 2,5 milioane de euro, invitaţi fiind candidaţii USL la alegerile locale, deveniţi acum preşedinte, respectiv vicepreşedinte ai Consiliului Judeţean – Ioan Cătălin Nechifor şi Stefan Alexandru Băişanu. Cu acel prilej, vicepreşedintele GENKO MED GROUP, Michele Spagnoli a spus că vor fi continuate investiţiile în fabrica de seringi de unică utilizare de la Suceava şi a subliniat că, din păcate, România nu reprezintă principala piaţă de desfacere pentru seringile produse în fabrica din Suceava.
In luna august a anului 2007, 98,76% din pachetul de acţiuni a SC Famos SA a fost preluat de la AVAS de către SC Top Genko SRL Arad. Angajamentul de la acea vreme a SC Top Genko a fost că va investi în FAMOS cinci milioane de euro în următorii cinci ani, păstrând obiectul principal de activitate şi numărul de angajaţi.
Privatizarea ultimei societăţi comerciale care rămăsese în proprietatea statului în judeţul Suceava, SC FAMOS SA ar fi urmat să fie o bună afacere pentru Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului în condiţiile în care numai garanţia de participare la licitaţie plătită de firma Top Genko SA Arad a fost de 3,5 milioane de euro. FAMOS SA Suceava a fost scoasă la vânzare cu un capital social de 61,5 milioane lei (aproximativ 18 milioane de euro). Societatea a rămas fără datorii, dar şi fără trei sferturi din active la începutul lunii septembrie 2006 când Iulius Mall SRL Suceava a adjudecat licitaţia privind vânzarea suprafeţei de peste 13 hectare de teren, cu construcţiile aferente, scoase la vânzare de societate după ce AGA firmei a acceptat ca soluţie pentru ieşirea din criza financiară în care intrase, vânzarea de active. Iulius Mall a plătit atunci 2,9 milioane de euro pentru cele 13 hectare de teren, pe care s-a ridicat între timp centrul comercial cunoscut de toată lumea. Cu suma rezultată din tranzacţia cu Iulius Mall au fost acoprite toate datoriile societăţii către bugetul consolidat al statului ( care depăşeau 40 de miliarde de lei vechi) şi au mai rămas ceva bani pentru modernizări în fabrica de seringi de unică utilizare şi pentru organizarea unei noi logistici.
Sursa: Obiectiv de Suceava