Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

FOTO Ouă transformate în bijuterii, la Festivalul Ouălor Încondeiate de la Moldoviţa. Unele erau cu foiţă de aur!

Mii de ouă încondeiate anunţă apropierea sfintelor sărbători ale Paştelui. În comuna suceveană Moldoviţa s-a  desfășurat, duminică, cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Ouălor Încondeiate. Zeci de mesteri populari au stat  în spatele meselor pline cu ouă încondeiate arătându-le  vizitatorilor  cum poţi face o bijuterie dintr-un ou.
Pe fiecare ou, că e de găină, de vrabie ori struţ, artizanii l-au împodobit după tradiţia locului lor natal. Chiar şi privitorii neavizaţi pot deosebi, după culori şi detalii, zona de unde au fost aduse.
Festivalul  Ouălor Încondeiate din comuna Moldoviţa a cuprins secţiunile Ouă încondeiate copii, adulţi, Artă tradiţională veche, la care gospodarii satelor îmbrăcaţi în frumosele costume populare  din zona de munte au prezentat  portul, icoane şi obiecte tradiţionale vechi şi Gastronomie, la care localnicii  au  pregătit bucate tradiţionale de post şi preparate din peşte specifice zonei.
Nu a lipsit nici coşul de Paşte prezentat de micuţii din localitate.
De la eveniment nu au lipsit prefectul judeţului, Florin Sinescu, preşedintele CJ, Cătălin Ioan Nechifor, deputatul PSD Neculai Bereanu şi protopopul de Câmpulung Moldovenesc, Aurel Goras.
În perioada de jurizare, vizitatorii s-au delectat  cu un program artistic special, prezentat de mai multe formaţii locale.
Vânzarea  micilor bijiterii din ou a  mers  însă slab, chiar dacă preţurile au rămas ca anul trecut. Meşterii populari au mărturisit că vin de mai mulţi ani la acest festival pentru a expune, dar şi pentru a explica vizitatorilor câteva din tainele încondeierii ouălor.
Meşterii care au venit la acest festival sunt oameni care au ceva de spus din punctul de vedere al credinţei. Tradiţia, cultura şi credinţa sunt strâns legate în cadrul festivalului.
Primarul comunei, Traian  Ilieşi, ne-a declarat că tradiţia trebuie dusă mai departe şi ca un asemenea eveniment impune costuri şi a fost realizat nu numai cu suport de la bugetul local ci şi  cu ajutorul sponsorilor.
Ouăle pe care meşterii au aplicat foiţa de aur sau goblen sunt printre cele mai scumpe: 100 de euro. Preferate rămân însă cele încondeiate după tradiţia din Bucovina. Sunt şi mai ieftine, ce-i drept, doar 5 lei, dar asta nu înseamnă şi că ar fi simplu să le decorezi.
Până acum, clienţii cei mai buni au fost turiştii străini şi colecţionarii.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*