Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Construcţii fără autorizaţie lângă Mănăstirea Voroneţ

Firma familiei protopopului de Suceava, Minu Mititelu, a început construcţia unor anexe în zona de protecţie a lăcaşului de cult * lucrările nu au avizele necesare de la Direcţia de Cultură şi Primăria Gura Humorului

Firma familiei protopopului de Suceava, Minu Mititelu, construieşte în zona de protecţie a Mănăstirii Voroneţ, fără să aibă autorizaţiile necesare. Dacă în astfel de situaţii, până acum maicile sau călugării sesizau autorităţile, de data aceasta clericii au tăcut.
Neregulile au ieşit la iveală în urma controalelor inopinate desfăşurate de specialiştii Direcţiei pentru Cultură Suceava. Firma care s-a apucat de construit la aproximativ 100 de metri distanţă de Mănăstirea Voroneţ se numeşte SC Bucovina Travel and Events şi are sediul în comuna Şcheia.

În urmă cu câţiva ani, societatea a construit în zona mănăstirii, cu acte în regulă de această dată, o pensiune. Anul acesta administratorii firmei au extins investiţia, au ridicat ditamai gardul din beton un foişor şi patru anexe de tip terasă, fără să aibă autorizaţie de construcţie de la Primăria Gura Humorului sau avize de la Direcţia pentru Cultură. „În zona adiacentă a Mănăstirii Voroneţ, pe drumurile de acces de pe laturile de nord şi est ale incintei, s-au executat lucrări de poziţionare a conductelor de apă şi canalizare fără avizul necesar şi fără asistenţă arheologică“, a declarat Viorel Blănaru, consilier la Direcţia pentru Cultură.
Consecinţe grave
Direcţia pentru Cultură a cerut clarificări de la Primăria Gura Humorului cu privire la avalanşa de nereguli constatate. Administraţia locală a solicitat firmei constructoare să sisteze lucrările şi să intre în legalitate până la jumătatea lunii aprilie. „Eu nu cred că firma va reuşi să obţină toate avizele până pe 15 aprilie. Nu au certificat de urbanism, autorizaţie de construcţie şi nici avizul de la noi”, a declarat Viorel Blănaru.
El a spus că zona de protecţie a Mănăstirii Voroneţ, care face parte din patrimoniul UNESCO, se întinde pe circa 500 de metri de jur-împrejurul lăcaşului de cult. Blănaru a explicat că pe această suprafaţă se poate construi, dar cu respectarea legislaţiei în vigoare şi sub stricta supraveghere a specialiştilor. Consilierul Direcţiei pentru Cultură a mai declarat că încălcarea gravă a prevederilor legale poate să conducă chiar şi la radierea mănăstirii de pe lista monumentelor UNESCO. „Politica de dezvoltarea a primăriilor în jurul mănăstirilor trebuie să fie consecventă, pentru că altfel riscăm radierea de pe acea listă”, a spus Viorel Blănaru. Firma care a construit în zona de protecţie a mănăstirii aparţine Mihaelei Mititelu, soţia protopopului. Părintele Minu Mititelu nu a putut fi contactat telefonic.

„Domnul Prostire, de la Serviciul de Urbanism al Primăriei Gura Humorului m-a informat că autorizaţia a fost eliberată de Consiliul Judeţean Suceava, lucru neconfirmat de arhitectul şef” – Viorel Blănaru, consilier la Direcţia pentru Cultură

Sursa: ziarulevenimentul.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*