Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Om de afaceri condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Mircea Franciuc la doi ani de închisoare pentru o evaziune fiscală de peste 100.000 de lei. Acesta a fost acuzat că a folosit mai mulţi angajaţi la negru în construcţii, sustrăgându-se de la plata impozitului, producând un prejudiciu la bugetul de stat în valoare de 106.200 de lei. In 2011, acesta a mai primit o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru o evaziune fiscală de 15 miliarde de lei vechi.

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul declarat de inculpatul Mircea Franciuc, de 51 de ani, din comuna Ipoteşti, împotriva deciziei penale din 17 iunie 2013 a Curţii de Apel Suceava şi l-a condamnat pe acesta la doi ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Pedeapsa Curţii Supreme este una definitivă. In primă fază, Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Franciuc, în data de 28 decembrie 2012, la trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi l-a obligat la plata sumei de 144.825 de lei reprezentând prejudiciul creat bugetului de stat.

Astfel, în baza mandatului emis în data de 2 aprilie 2014 de Tribunalul Suceava, agenţii Postului de Poliţie Ipoteşti l-au reţinut pe Mircea Franciuc şi l-au introdus în arestul IPJ Suceava.
La sfârşitul lunii ianuarie 2013, un afacerist din comuna Ipoteşti a fost trimis în judecată pentru o evaziune fiscală de peste 100.000 de lei pentru că a folosit angajaţi la negru în construcţii. Mircea Franciuc a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, după ce oamenii legii au stabilit că în calitate de administrator al SC Eltron SRL din Gura Humorului a folosit angajaţi în activităţi de contrucţii, fără a întocmi forme legale de angajare şi state de plată legale. Prin acest mod, Mircea Franciuc s-a sustras de la plata impozitului creând un prejudiciu la bugetul de stat în valoare de 106.200 de lei.
în 2011 a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru o evaziune de 15 miliarde de lei vechi
Curtea de Apel Suceava a confirmat la sfârşitul lunii aprilie 2011 pedeapsa de trei ani de închisoare pronunţata de Tribunal în anul 2010 pe numele lui Mircea Franciuc dar a decis suspendarea acesteia, sub supraveghere.
Omul de afaceri sucevean a fost trimis în judecată în baza unui rechizitoriu care a pornit de la o serie de verificări făcute în cursul anului 2005 la firmele acestuia, prin care se făceau afaceri ilegale cu lemn. Iniţial s-a calculat o evaziune fiscală de aproximativ 15 miliarde de lei vechi constatată în urmă cu câţiva ani de controlorii Direcţiei de Finanţe şi anterior de Garda Financiară Suceava. Ulterior, cuantumul prejudiciului adus bugetului de stat a fost recalculat, fiind evaluat la mai puţin de trei miliarde de lei vechi.
Încă din luna septembrie a anului 2005, comisarii Gărzii Financiare Suceava au intrat pe firul afacerilor pe lângă lege a lui Mircea Franciuc. Acesta s-a ales atunci cu o plângere penală pentru evaziune fiscală şi fals intelectual instrumentată de către comisarii Gărzii Financiare Suceava pentru un prejudiciu adus statului calculat la acea vreme la aproximativ şase miliarde de lei vechi.
La acea vreme, Garda Financiară suceveană constatase că prin trei firme aparţinând lui Franciuc, au fost efectuate în anii 2004 – 2005, importante livrări de material lemnos, provenit din exploatarea unor partide obţinute prin licitaţie de la Direcţia Silvică Suceava. Numai în anul 2004, una dintre firmele acestuia a avut o cifră de afaceri de aproximativ 14 miliarde de lei, însă nu a depus la organele fiscale decât un singur decont, pentru luna septembrie 2004, în sumă de şapte miliarde de lei. Activitatea de Control Fiscal din cadrul DGFP Suceava a finalizat în toamna anului 2007 inspecţia fiscală generală la SC ROM VITAL SRL Dornişoara aparţinând lui Mircea Franciuc. S-a stabilit atunci că firma ROM VITAL trebuia să înregistreze rezultate financiare în anii 2004, 2005 şi 2006 în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în contul impozitului pe profit cu majorările calculate în valoare totală de 10,07 miliarde lei vechi, plus majorări de întârziere. În urma expertizelor realizate, prejudiciul calculat la acea vreme a fost diminuat la nivelul a 4,7 miliarde de lei vechi.
Mircea Franciuc a primit pentru cinci condamnări în 2010 trei ani de închisoare
Tribunalul Suceava l-a condamnat, în septembrie 2010, pe inculpatul Mircea Franciuc pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală la pedeapsa de trei ani de închisoare. În baza art. 85 Cod Penal anulează beneficiul suspendării condiţionate a executării următoarelor pedepse: condamnarea de o lună închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 376/28.03.2005 pronunţată de Judecătoria Rădăuţi, definitivă prin decizia penală nr. 562/28.03.2005 pronunţată de Tribunalul Suceava; condamnarea de un an închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 246/08.06.2006 pronunţată de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, definitivă prin decizia penală numărul 205/23.04.2007 pronunţată de Curtea de Apel Suceava; condamnarea de şase luni închisoare aplicată pronunţată de Judecătoria Vatra – Dornei, definitivă prin decizia penală nr. 584 din 12. 09.2005 pronunţată de Tribunalul Suceava; condamnarea de şase luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 322/08.09.2006 pronunţată de Judecătoria Câmpulung – Moldovenesc, definitivă prin decizia penală nr. 607 din 20.11.2006 pronunţată de Tribunalul Suceava şi condamnarea de şase luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 109 din 23.03.2007 pronunţată de Judecătoria Vatra – Dornei, definitivă prin neapelare.
Tribunalul a stabilit că pedeapsa aplicată în cauza de evaziune fiscală, de trei ani ani închisoare se contopesc cu pedepsele sus menţionate şi dispune ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de trei ani închisoare. Mircea Franciuc a făcut însă recurs la Curtea de Apel Suceava, iar magistraţii suceveni i-au menţinut această pedeapsă însă au decis să o suspende sub supraveghere.

Sursa: Obiectiv de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*