Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Termica şantajează Primăria

Dacă administraţia locală nu acceptă majorarea tarifului de transport şi nu suportă pierderile de pe reţele, contractul de concesionare a acestui serviciu va fi reziliat * creditorii vor să facă apel la instanţă

Contractul de concesionare a serviciul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic în sistemul centralizat de termoficare din Suceava ar putea fi reziliat, la solicitarea creditorilor, administratorul judiciar de la firma în insolvenţa Termica adresându-se deja instanţei. Demersul devine unul „fierbinte” în condiţiile în care consilierii locali au votat împotriva proiectului de hotărâre prin care urmau să fie aprobate documentaţiile pentru organizarea licitaţiei de delegare a serviciului către un nou operator care va administra magistrale de transport, conductele de distribuire şi punctele termice, şi care va face activitate de intermediere între noua centrală termică a Bioenergy şi consumatorii casnici. Dată fiind poziţia Consiliului Local, administraţia locală şi populaţia rămân tot la voia Termica. Societatea ar putea forţa mâna administraţiei în sensul satisfacerii unor solicitări respinse venite din partea actualului prestator din Lunca Sucevei.
Rezilierea contractului
Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că societatea pe care o administrează nu este interesată să renunţe la serviciul concesionat de la Primărie, însă prevederile legale în vigoare sunt cele care obligă la asemenea decizie. „Condiţiile nu le stabilim noi, ci creditorii, prin administratorul judiciar, însă legea ne dă voie, şi chiar ne obligă – atât timp cât nu se funcţionează cu pierderi – să facem acest serviciu”, accentuează administratorul special. Continuitatea serviciului – susţine Dumitrescu – poate fi asigurată doar dacă legislativului municipal va aproba majorarea tarifului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, iar bugetul local va suporta contravaloarea pierderilor de pe reţele, a căror conducte sunt mai vechi de 40 de ani şi depreciate fizic.„Administratorul judiciar cere rezilierea contractului atât timp cât această activitate se desfăşoară cu pierderi”, a punctat Ovidiu Dumitrescu. El a mai adăugat că pierderile sunt cauzate de starea tehnică precară a reţelelor, care sunt vechi de peste 40 de ani, şi aparţin comunităţii.

Consilierii locali nu au fost de acord cu majorarea tarifului local pentru energia termică destinată populaţiei până la 341,55 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, iar al celui al agentului termic livrat agenţilor economici, la 275,44 de lei pe gigacalorie, fără TVA, niveluri care includ atât producerea energiei, cât şi contravaloarea transportului, distribuirii şi furnizării.

Sursa: ziarulevenimentul.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*