Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

FOTO Un bărbat din Rădăuţi încondeiază ouăle mai ceva ca femeile

Florin Bejinari, din Rădăuți , are peste 20 de ani petrecuți în  lumea culorilor .
Pictura pentru mine este un mod de viață, îmi doresc să fiu un profesionist în ceea ce fac”, ne-a spus iconograful. Prețurile ouălor de struț poleite cu aur cu momente din Viața Mântuitorului, Cina cea de Taină, Maica Îndurerată și alți sfinți  este cuprins între  500-600 de lei.

În Bucovina, nu numai femeile încondeiază ouă, ci și bărbații. Un exemplu este Florin Bejinari, de 52 ani, din Rădăuți care a ajuns să fie cunoscut în țară și străinătate pentru încodeierea ouălor și picturile inegalabile de icoane.   De-a lungul celor peste două decenii pe care Florin Bejinari  le  are în lumea culorilor, a participat la numeroase expoziții și târguri speciale iar de cele mai multe ori a revenit acasă cu premii.

Bărbatul a început să picteze icoane la vârsta de 28 de ani, imediat după ce s-a căsătorit. Nu a furat de la nimeni din tainele iconografiei ci a învățat singur, în urma lecturii și a unei activități susținute. Meșterul popular se simte un om împlinit iar familia i-a fost mereu alături. Succesul său a fost semnalat în perioada  1995 – 1996, atunci când era printre primii din țară care picta ouă  cu scene religioase.

Atunci am vândut multe ouă pictate, care au fost vândute foarte repede. Apoi, o femeie din Germania  a cumpărat multe ouă pictate de la noi  și munca noastră era remunerată. În timp, am participat la târguri și la expoziţii organizate în ţară unde am obținut premii situându-ne în top” ne-a povestit Florin Bejinari.

În familie pictează icoane și încondeiază ouă alături de soție, Maricica care, susține Florin Bejinari,  are și “ochiul critic”.

“ Am considerat mereu  că nu fac nimic extraordinar ,atât doar că mă strădui ca rezultatul muncii mele să fie cât mai bun. Am început să pictez icoane chiar din primul an de căsătorie, în anii ’90, când am fost solicitat să pictez o icoană în satul natal al soției pentru pentru hramul bisericii „Hramul tuturor sfinților” din satul Părhăuți. Până atunci pictasem după bunul plac, nu ceva special. De această dată trebuia să pictez o icoană complexă, cu foarte multe personaje.  Era și pentru mine o provocare. Atunci am descoperit dragostea pentru pictura bizantină și mi-am dat seama  că o icoană reușită presupunea și o foarte bună cunoaștere  a tehnicii propriu-zise, așa că printr-un efort autodidactic  m-am pus pe citit și studiat tot ce-mi pica în mână despre icoane, reprezentarea sfinților,teologie,etc. Dar știam că voi reuși dacă există și voia lui Dumnezeu. Apoi am început să pictez motive religiose pe ouă.  Ideea i-a aparținut lui Marcel Colibaba, marele ceramist care nu mai este printre noi. Lucram împreună într-un atelier de pictură, m-a întrebat de ce nu încerc să pictez și sfinți pe ouă. Așa am început să pictez scene religioase pe ouă. Soția colorează ouăle cu vopsea, după care eu pictez pe ele simboluri geometrice, vegetale, animale sau icoane. Încondeiem nu numai ouă de găină ci și de gâscă sau de struț. Un ou de gâscă pictat se vinde cu 80-100 de lei, iar unul de găină cu 60-70 de lei. Prețurile ouălor de struț poleite cu aur cu momente din Viața Mântuitorului, Cina cea de Taină ,Maica Îndurerată și alți sfinți , variază în funcție de mărimea acestora. De exemplu, cel mai scump costă aproximativ 500-600 de lei”, ne-a spus rădăuțeanul. « La început am pictat pe ouă doar două icoane: Maica Domnului și Iisus, apoi, la îndemnul soției mele, am început să pictez toți sfinții din religia noastră. Atâta timp cât ouăle încondeiate vor fi apreciate, tehnica se va menține. Sunt mândru că  aceste frumoase tradiții se păstrează și astfel cele mai frumoase ouă de Paști aduc și acum faimă Bucovinei. Este foarte important ca și tinerii să învețe tehnica pentru a păstra tradiția”ne- a spus rădăuțeanul.

Rădăuțeanul a reușit să capteze atenția turiștilor la un  târg de turism organizat în urmă cu doi ani în  Germania.

”Aveam expus un ou de vrabie pictat , fiind  prezentat în comparație cu un nou de chibrit. Am mai participat expoziții personale  din Paris , la Caneva,  dar și la Târgul de Turism din  Viena, Augsburg și la Parlamentul European. Pictura pentru mine este un mod de viață, îmi doresc să fiu un profesionist în ceea ce fac. Îmi place pictura la icoană, pictura bizantină, nu mă văd făcând altceva și voi continua să-mi duc munca misionară mai departe. În primul rând de o ținută morală. Eu cred că un pictor de icoane ar trebui să fie cît mai apropiat de Dumnezeu, în momentul când se apucă de pictat o icoană trebuie să cunoască viața Sfântului respectiv, pentru că o icoană cheamă la rugăciune, este o fereastră spre absolut, spre Dumnezeu”, ne-a mai spus Florin Bejinari.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*