Vineri 01 Noiembrie 2024, Actualizat acum 305 zile 12:00 am

Inedit! Un jandarm sucevean este pasionat de olărit

Șeful Postului de Jandarmi din orașul sucevean Liteni  are o pasiune mai puțin obișnuită. Plutonierul Mihai Gutilă , de 38 ani, este  originar din Dolhasca, este căsătorit și are doi copii, un băiat și o fetiță, ambii minori.

El spune că uniforma militară se împacă foarte bine cu aceast hobby.  Subofițerul și-a descoperit această pasiune încă de mic iar pe urmele sale pare să calce și fiul acesteia

Plutonierul Mihai Butilă este şeful Grupei de Supraveghere din Liteni; a învăţat să facă oale din lut de la bunicul său,Wagner Constantin  şi continuă tradiţia lucrând la o roată manuală din lemn, veche de mai bine de o sută de ani.

Lucram amândoi, la un moment dat îi pregăteam eu tot lutul, iar el doar îl prelucra. Am un atelier acolo, la bunicul, dar este foarte vechi, cred că are peste 100 de ani”, spune jandarmul.

El spune că face olărit din argilă şi nu din ceramică, aşa cum se practică în zona Marginea. Munca nu este deloc uşoară, iar câştiguri mari nu aduce, însă nimic nu contează când vine vorba de pasiune. Jandarmul a participat, ca olar, la târguri de promovare a turismului local şi la emisiuni TV, totul cu ajutorul Primăriei din Dolhasca.

 

Jandarmul nu se sfiește să participe la târgurile tradiționale de turism și să se întreagă în modelarea lutului cu meșteri renumiți din Bucovina.

Primul vas pe care l-a făcut la roata olarului a fost o strachină din lut, iar el nu avea decât vârsta de șase anișori.

Abia cînd a împlinit 15 ani a destrins mult mai bine tainele olăritului iar din mîinile lui au început să iasă obiecte decorative pe care le vindea în piețe și tîrguri alături de cele ale bunicului său.

„ Nu mă gîndesc să transform acest hobby într-o afacere,fac doar obiecte pentru familie necesare în gospodărie.  Pentru acest meșteșug trebie să ai pasiune și răbdare iar eu de cele mai multe ori mă relaxez la roata olarului.  Ce pot spune este că vasele care le fac eu prind laptele bătut mai bine. Şi în olărit, ca în oricare alt domeniu, sunt anumite reguli care trebuie respectate. De exemplu, contează boţul de lut, grosimea… Lutul îl iau din grădina proprie ,sap cam aproximativ 2 m până dau de stratul de argilă. Timpul necesar realizării unui vas pentru flori  este de aproximativ 10-15 minute pentru rotit, la care se adaugă timpul pentru: şlefuit, luciu,  uscare şi ardere. Cel mai mult durează procesul de uscare, realizat la temperatura camerei, pe timp de vară necesitând șase  zile.  Dacă sunt respectaţi paşii enumeraţi, olarul nostru ne garantează calitatea tradiţional a produsului finit” a spus  jandarmul care ne-a amintit că  timpul liber și-l petrece cel mai mult în spatele roții olarului.

„Fac oale din lut, exact ca acum câteva sute de ani, fără aditivi, fără întăritori, nimic mecanizat. Se calcă lutul în picioare, se lasă la uscat, nu se forţează în nici un fel meşteşugul. Există o întreagă procedură, lutul trebuie cărat, udat, lăsat trei zile, călcat cu picioarele, iarăşi luat la mână; munca nu este deloc uşoară! Ca să o practici, trebuie muncă fizică brută”, a spus bărbatul.

Fiul său, în vârstă de 10  ani, ar putea fi continuatorul tradiţiei familiei, tatăl încercând deja să-i insufle micuţului pasiunea pentru arta olăritului.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*