O parte dintre proiectele europene încheiate de judeţul Suceava cu Ucraina şi Republica Moldova sunt în impas din cauza tulburărilor sociale din ţara vecină.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, luni, în sala mare a Palatului Administrativ, în prezenţa Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontlieră a prefectului Florin Sinescu şi a primarilor din judeţ, la finalul Programului Operaţional Comun 2007 – 2013, că discuţiile cu privire la modalitatea de gestionare a acestor fonduri în următorii 7 ani “nu sunt duse spre decizia finală”.
El şi-a exprimat, totuşi, speranţa că schimbările politice şi administrative care se produc, acum, în Ucraina, “nu vor influenţa foarte mult ceilalţi parteneri”.
Potrivit Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontlieră care a prezentat astăzi un bilnaț pentru 2009-2013, în judeţul Suceava au intrat granturi în valoare de 7,25 de milioane de euro, în special pe proiecte culturale, turistice şi de mediu , cooperarea în domeniul mediului şi a situaţiilor de urgenţă, dar au fost şi proiecte care au vizat dezvoltarea unei reţele de voluntariat în rândul copiilor sau modernizarea unor drumuri de frontieră.
prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova, finanţat de Uniunea Europeană.
Din judeţul Suceava au fost finanţate 14 proiecte, reprezentând 9,3% din total. Proiectele au fost depuse de Consiliul Judeţean, Muzeul Bucovinei, Biblioteca „I.G. Sbiera”, Primăria Siret , Primăria Câmpulung Moldovenesc, Camera de Comerţ şi Industrie, Fundaţia „Ana”, GEC Bucovina.
La rândul său, prefectul județului, Florin Sinescu a declarat că este o portunitate pentru județul nostru accesarea fondurilor europene, unii au fost beneficiari însă s-a putut demonstra că putem gestiona banii alocați de Uniunea Europeană.