Marti 25 Iunie 2024, Actualizat acum 176 zile 12:00 am

Zgârie nori ridicat în Rădăuți de controversatul om de afaceri Arcadie Plămadă

Cel mai controversat om de afaceri din Rădăuți cumpără imobile fără a mai ține cont de ce destinație au avut.Toate sunt transformate în spații comerciale. Lângă Magazinul General din  Rădăuți, controversatul om de afaceri Arcadie  Plămadă construieşte un mic zgârie nori metalic. Deși inițial de spunea că imobilul va avea două etaje ulterior numărul palierelor s-a cam triplat  . Dar afacerisul a reușit să pună stăpânirea pe mai multe spații comerciale. Clădirea unde se afla  pe vremea lui Ceauşescu, Bibliotecă municipală, construit la începutul veacului trecut de o fundaţie bucovineană demult sucombată, Arcadie Plămadă desfăşoară de asemenea activităţi comerciale. Apoi, la firmele Jijia şi Obcina SA,același Plămadă  a ajuns patron al celor mai importante spaţii comerciale rădăuţene, de la magazinul General la o componentă importantă din cvartalul “Nordic”, kilometrul zero al oraşului. Partea din grupul de clădiri pe care a reuşit să le preia în proprietate, prin SC Obcina SA  același afacerist desfăşoară de asemenea activităţi comerciale.

Același om de afaceri a evacuat în 2011 Biblioteca municipală, dintr-o clădire pe care a câştigat-o în instanţă iar zecile de mii de volume adunate pe parcursul a mai bine de jumătate de veac au trebuit să fie evacuate . Peste 35.000 de volume strânse de pe rafturile bibliotecii, puse în cutii de carton şi înghesuite într-un spaţiu impropriu de câţiva zeci de angajaţi ai afaceristului rădăuţean care nu are nicio treabă cu la cultură.
Plămadă a câştigat în instanţă un spaţiu din Piaţa Unirii nr. 62 din Rădăuţi, dar şi-a asumat proprietatea pentru un alt spaţiu de la adresa Piaţa Unirii, nr. 68, unde funcţiona Biblioteca oraşului. Plămadă a cumpărat activele vechii Intreprinderi Comerciale de Stat din Rădăuţi, a purtat procese cu Primăria municipiului prin care revendica spaţiul în care funcţionează biblioteca. In cele din urmă a reuşit să obţină hotârârile judecătoreşti care să îi confere dreptul de proprietate pe aceste spaţii şi a decis să aplice, cu un executor judecătoresc, sechestru asupra spaţiului pentru care are drept de proprietate. În anul 1986, când biblioteca s-a mutat de pe strada Stefan cel Mare în actuala locaţie, respectivul spaţiu a fost dat la schimb fostei Intreprinderi de Comerţ de Stat, intrată între timp în proprietatea lui Plămadă.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*