Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Victorie în justiție a profesorilor suceveni! Tribunalul dat o decizie favorabilă acordării sporului de calculator

Victorie în justiție a profesorilor suceveni: Tribunalul Suceava a dat o decizie favorabilă acordării sporului de calculator. Decizia favorabilă a fost dată de Tribunalul Suceava, la sfârşitul lunii trecute, în cazul reclamaţiilor înaintate de 7 cadre didactice de la Liceul Tehnologic  Mihai Eminescu Dumbrăveni. Decizia  poate fi contestată de Inspectoratul Şcolar, de Primăria locală sau de Administraţia Finanţelor Publice până vineri – 7 februarie.

Beneficiarii acestor sporuri – care se cifrează la 15 % din salariul de bază – sunt secretarele, contabilii si profesorii de informatică, unii dintre aceştia lucrând efectiv în faţa calculatorului 6 – 8 ore pe zi.

Preşedintele sindicatului  Pro Educaţia, Traian Pădureţ, a declarat că pe rolul instanţelor de judecată mai sunt şi alte dosare asemănătoare.

La jumătatea anului trecut, Inspectoratul Şcolar nu a mai aprobat statele de plată care conţineau sporul respectiv, chiar dacă existau la acea vreme buletine de expertizare a locurilor de muncă şi hotarâri ale consiliilor de administraţie din şcoli.

Pădureţ a mai precizat că, în ultimii 3 ani, secretarele şi contabilii din şcoli au pierdut aproximativ 60 % din venituri, reprezentând reduceri din gradaţia de merit, sporul pentru condiţii vătămătoare şi indemnizaţia de conducere.

 

Această decizie a condus la o învrăjbire între serviciile de secretariat şi contabilitate, servicii care ar trebuie în mod normal să colaboreze.

Dacă această decizie putea fi înţeleasă în vreun fel pentru unităţile care nu au bugetul asigurat, ea nu poate fi înţeleasă pentru unităţile care au buget suficient !

Şi pentru că serviciile secretariat şi contabilitate ,,nu aveau destul de muncă şi erau prea bine plătite”, a venit şi decizia Ministerului de Finanţe prin care la o unitate şcolară care are învăţământ primar, gimnazial şi liceu au ,,sporit” birocraţia prin completarea a 264 ordine de plată, în loc de 24 câte se făceau până la 1 ianuarie 2014.

Şi pentru că economia financiară nu este suficientă, s-a luat şi decizia ca directorii unităţilor şcolare care nu au bugetul asigurat să treacă la catedră, degrevarea acestora fiind de până la 4 ore din normă / post.

În aceste condiţii, directorii vor trebui sa treacă la catedră, persoanele care ocupă în acest moment posturile respective / rezervate vor rămâne fără serviciu, directorii vor avea de întocmit în continuare documentaţii, vor răspunde mai departe de activitatea din şcoli şi vor trebui să participe şi la şedinte, deplasări la ISJ etc.

Cu cine vor desfăşura activităţile elevii în timpul acesta ?

Această decizie va conduce la supraaglomerarea claselor cu elevi, că doar bugetarea este făcută după numărul de elevi şi nu după calitatea procesului educativ.

O parte a directorilor actuali, probabil, vor renunţa la funcţii şi vor trece la catedră.

În această situaţie se află un număr de 106 unităţi şcolare din judeţ”.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*