Un fălticenean încearcă să dea de urma unei viori Strativarius. Astăzi, un astfel de instrument muzical valorează mai bine de milion de dolari. Grigore Stratulat este angajat al Primăriei municipiului Fălticeni de ani buni după ce înainte de 1989 împreună cu soţia a stat o perioadă în comuna suceveană Baia. În anul 1974, pe când se ocupa de activităţile culturale în cadrul Căminului Cultural din aceeaşi localitate, a descoperit , o vioara care, după toate aparenţele, susţine fălticeneanul, este opera lutierului Antonius Stradivarius. Chiar dacă vioara descoperită nu avea strune şi nu era în stare bună, omul a dotat-o cu corzi pentru a se putea cînta la ea .
“Soţia mea era pe atunci cadru didactic în comuna Baia. Eu lucram la Combinatul Forestier din Fălticeni. Ea era însărcinată cu băiatul iar eu mă ocupam de partea culturală din sat. La Cămin aveam o brigada artistică cu care participam la diverse concursuri zonale, judeţene etc…. Îmi aduc aminte că am ajuns în satul Bogata unde după ce am avut un program vesel – fiecare cânta la cîte un instrument-eu la acea vioară, cum eram într-o clasă şi am văzut că în interiorul viorii ceva scris. M-am uitat mai atent şi am observat o plăcuţă pe fundul viorii, cu inscripţia “ANTONIUS STRADIVARIUS CREMONENSIS – FACEBAT ANNO 1713”. Nu am putut să uit niciodată ce era scris pentru că era ceva deosebit, unicat aş putea spune. Tot în acest dreptunghi, pe tăbliţă, era un cerc împărţit în patru: în doua despărţituri apărea inscripţionat un “A” şi un “S”, sub gâtul viorii, unde se ţinea mîna, era scris “Paganini”. Am cerut directorului căminului de atunci, Gheorghe Fasolă, să mi-o dea ca să o dotez şi apoi să vedem ce putem face cu ea. Mi-a dat voie, am ţinut-o acasă cam o lună. Şi cum aveam la Comitetul Judeţean pe naşul meu Doboş Miron m-am dus la el la birou să mă lămuresc, să aflu mai multe amănunte despre vioară. Acolo au mai venit alte două persoane între care şi George Ostafi, secretar de partid cu propaganda la învăţămînt. Mi-au văzut vioara, au analizat-o şi când să plec acasă, surpriză. George Ostafi mi-a zis pe un ton aşa mai hotărât :< Vioara râmîne aici, la noi. Dumneata poţi să pleci. Te joci cu partidul? Te joci cu patrimoniul?>. Şi cum nu puteai să ai ceva împotriva am plecat supărat iar de atunci nu am mai ştiut nimic de acea vioară. Parcă a înghiţit-o pământul . Am avut atunci şi martori care au văzut cum a rămas vioara, pe Gheorghe Axinia şi Ioan Marcu, ambii din Fălticeni. Dar nimic nu s-a mai ştiut. Au oprit-o fără un proces-verbal, fără vreun act “, a declarat bărbatul.
Chiar dacă fălticeneanul a încercat de-a lungul anilor să afle misterul acelei viori, nimeni nu i-a dat niciun răspuns. Când s-a făcut, însă, revizia la Căminul Cultural, Grigore Stratulat a trebuit să scoată din buzunar 310 lei în condiţiile în care avea un salariu de 600 lei.